Human Rights Watch: Zabíjení egyptských demonstrantů v době převratu bylo připravené

Zabíjení demonstrantů při loňském převratu v Egyptě bylo podle Mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch systematické a připravené. Egyptskou islamistickou vládu vloni svrhla armáda pod vedením současného prezidenta Sísího. Následné protesty a střety mezi zastánci svrženého prezidenta Muhamada Mursího s policií nepřežily stovky demonstrantů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptský generál Abd al-Fattáh Sísí

Egyptský generál Abd al-Fattáh Sísí | Zdroj: Reuters

Nezisková organizace žádá OSN, aby události z loňského léta znovu prošetřila, protože se ozbrojené složky v Káhiře pravděpodobně dopustily zločinů proti lidskosti.

Ve 188stránkové zprávě, která vznikla po ročním vyšetřování, se uvádí, že při vyklízení protestního tábora u mešity Rábaa al-Adavíja zahynulo 817.

„Na náměstí Rábaa egyptské bezpečnostní složky provedly jedno z nejmasovějších zabíjení demonstrantů za jediný den v nedávné historii,“ komentoval novou zprávu výkonný ředitel HRW Kenneth Roth.

„Nešlo jen o případ nepřiměřeného použití síly nebo špatného výcviku. Byl to násilný zákrok naplánovaný na nejvyšší úrovni egyptské vlády. Mnoho z těch představitelů je v Egyptě stále u moci a mají se z čeho zpovídat,“ dodal Roth.

Násilí při vyklízení táborů demonstrantů

Již před násilným rozehnáním demonstrací, ke kterému došlo loni v půlce srpna, egyptští představitelé, mezi nimi i nynější prezident Abdal Fattáh Sísí, vyzývali k vyklizení protestních táborů.

Ospravedlňovali to obavami ze zablokování dopravy ve městě, z narušení veřejného pořádku a možného vypuknutí násilí. Demonstranti se tehdy bouřili proti sesazení islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Podporovatelé bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího demonstrovali v Káhiře | Foto: Reuters

Ministerstvo vnitra uvedlo, že při násilnostech loni 14. srpna zahynulo v Egyptě 62 příslušníků bezpečnostních složek. Organizace HRW přiznává, že protestující házeli na policisty kameny a zápalné lahve, někteří začali i střílet. To ale podle ní neospravedlňuje sílu, která byla proti demonstrantům použita.

„Vzhledem k tomu, že šlo o rozsáhlé a systematické zabíjení, a rovněž vzhledem k důkazům naznačujícím, že šlo o součást politiky, kterou bylo užití smrtící síly proti neozbrojeným demonstrantům, toto zabíjení s největší pravděpodobností naplňuje podstatu zločinů proti lidskosti,“ píše se ve zprávě.

Rada OSN pro lidská práva by podle HRW měla vytvořit mezinárodní komisi, která by zabíjení demonstrantů vyšetřila. "Hlavním architektem" násilí byl podle zprávy právě nynější prezident Sísí, který byl tehdy šéfem armády.

ČTK, Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme