První kamiony z ruského konvoje dorazily k hranicím Ukrajiny. Dál ale stále nesmí

Prvních 16 kamionů z ruského humanitárního konvojedorazilo k ukrajinským hranicím u přechodu Doněck-Izvaryne. Na ukrajinské území ale prý zatím konvoj nevjede. Čeká na záruky, že bude moci bezpečně projet až do luhanské oblasti. Ještě předtím Ukrajina uznala ruský konvoj za humanitární pomoc. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže tím náklad splnil formální předpoklady pro pokračování v cestě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část ruského nákladního konvoje se rozjela k ukrajinským hranicím

Část ruského nákladního konvoje se rozjela k ukrajinským hranicím | Zdroj: ČTK

Na hranici přijelo 16 bílých kamazů, jedna cisterna a jedna dodávka Gazela. Zastavili se před hraničním přechodem mimo jeho zónu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj na východní Ukrajině sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Téměř dva tisíce tun léků, potravin a vody stojí už třetí den nedaleko ukrajinské hranice. Podle dřívějších informací kamiony z Ruska vezou například pohanku, konzervy, dětskou výživu nebo spací pytle.

Jak Rusko, tak Červený kříž od ukrajinské strany požadují záruky bezpečného průjezdu konvoje téměř 300 tahačů s návěsy a bezpečné distribuce pomoci. Ukrajinci ale ze své strany v této oblasti hranici nekontrolují.

"Představitelé Červeného kříže tam nejsou, vedeme rozhovory, všechno je O.K.," popsal krátce na facebooku situaci na hranicích šéf ukrajinské fiskální služby Anatolij Makarenko.

Ukrajinská vláda večer uznala, že ruský náklad pomoci, který převezme Mezinárodní výbor Červeného kříže, má humanitární charakter a ministryně sociální politiky Ludmila Denisová pak v noci podepsala příslušná nařízení.

Na cestě do Luhanska se odehrávají prudké boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou. Doněcká i luhanská oblast stále hlásí ostré boje mezi separatisty a ukrajinskou armádou včetně několika mrtvých civilistů. Jen v Doněcku jich za posledních 18 hodin zemřelo nejméně 10.

Z kyjevského Majdanu zmizely poslední barikády, připomene je nové muzeum

Číst článek

Proruští separatisté dnes nedaleko Luhansku sestřelili další ukrajinské armádní letadlo, stíhačku MIG-29. Pilot se katapultoval a podle armády je v bezpečí. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle mluvčího ukrajinské armády Andreje Lysenka měli rebelové na východě země dostat zbraně včetně několika raketových systémů Grad. Uprchlíci z oblastí bojů navíc tvrdí, že z ruské strany jezdí na Ukrajinu tanky po pontonových mostech.

Napětí na východní Ukrajině má dnes zmírnit i večerní schůzka ministrů zahraničí Německa, Ruska, Ukrajiny a Francie v Berlíně. Rusko trvá na tom, že dodávce humanitární pomoci musí předcházet zastavení palby.

Ukrajinští vojáci hlídají kontrolní bod | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Zvětšit mapu

Martin Dorazín, Vojtěch Berger, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme