V Číně naplno odstartovaly olympijské hry mládeže. Sport není jejich jedinou náplní

Po slavnostním zahájení se naplno rozjely druhé letní olympijské hry mládeže. Česká výprava má v Číně 37 sportovců a někteří z nich už do svých disciplín zasáhli. Ne tak kanoista Tomáš Rousek, který si zatím vychutnává vzpomínky na cestu vlajkonoše při představování České republiky na olympijském stadionu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští vojáci suší plochu stadionu během zahajovacího ceremoniálu olympijských her mládeže

Čínští vojáci suší plochu stadionu během zahajovacího ceremoniálu olympijských her mládeže | Zdroj: Reuters

„Nést vlajku bylo super. Zvláštní to bylo v tom, že jsem za celou výpravu šel sám. Bylo velké vedro a v jednu dobu mě strašně bolely ruce, vlajkou jsem ale mával pořád hodně. Program byl výborný a pro mě to je rozhodně nezapomenutelný zážitek,“ popisuje své pocity Tomáš Rousek.

Mladý kanoista byl jako jediný Čech na ploše stadionu v čínském Nankingu při slavnostním zahájení, ostatní reprezentanti seděli na tribuně a sledovali program, který ocenil i šéf české výpravy a dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na olympijských hrách mládeže nejde jen o sportovní výsledky

„Můžu porovnávat i s roky minulými. Když srovnám zdejší zahájení se zahájením olympijských her v Soči, tak tady se mi to líbilo více. Bylo to relativně krátké, do dvou hodin bylo hotovo, což je velice příjemné, hlavně pro sportovce, kteří už druhý den startují ve svých soutěžích,“ říká Martin Doktor, který přímo v Nankingu dohlíží nejen na výkony českých sportovců, ale také na jejich progam ve volném čase.

V něm jsou pro mladé závodníky připraveny různé workshopy nebo seznamovací akce s ostatními výpravami. A právě doprovodný program je postaven do stejné úrovně jako ten sportovní, což předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval považuje za hlavní přínos pro mladé sportovce.

„Dětská olympiáda má dva vrcholy. Jedním je sport samotný, který však probíhá v jiném formátu, než na který jsou sportovci zvyklí. Druhý vrchol je pak společenskovědní. Jde spíše o seznámení s multisportovní soutěží. Myslím si, že to je pro všechny strašně fajn a cenná životní zkušenost,“ dodává Jiří Kejval.

Druhé olympijské hry mládeže trvají do 17. do 28. srpna. Před čtyřmi lety při premiéře v Singapuru získala česká výprava sedm medailí - dvě zlaté, dvě stříbrné a tři bronzové.

Štěpán Pokorný, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme