České rodiny dávají dětem na sport průměrně 7320 korun ročně

Podle průzkumu pro společnost Sazka by průměrná česká rodina byla ochotna zaplatit za sportovní vyžití svých dětí až 17 a půl tisíce korun, ve skutečnosti ale v průměru platí méně než polovinu. Sport dětí je navíc s postupujícím věkem dražší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal stále patří mezi nejoblíbenější dětské sporty

Fotbal stále patří mezi nejoblíbenější dětské sporty | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

„Na průměr 7230 korun nedosáhne asi 23 procent rodin v České republice. Je to alarmující číslo i proto, že Česká republika je nechvalně známá tím, že co se týče obezity, je na předním místě v Evropě a od roku 1995 se toto číslo zpětinásobilo,“ vysvětluje Robert Chvátal, generální ředitel Sazky, která si nechala průzkum zpracovat.

Nejméně peněz dávají za sport dětí mladí rodiče a lidé na Moravě. Nejvíc naopak rodiče z Prahy. Tady jde o skoro 9 tisíc korun, což odpovídá ročním výdajům například na házenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výdajům českých rodin na sport dětí se věnovala reportérka ČRo Veronika Hlaváčová

Zdravotní sestra Martina Knitlová z Prahy na tréninky posílá třikrát týdně své dvě dcery. „Je jim 14 a 8 let. S manželem jsme rádi, že sportují, žádné velké odříkání to zatím není. Kupujeme sálovky a míče,“ říká matka dvou házenkářek.

Roční výdaje na fotbal se šplhají v Praze i k 25 tisícům. Například šéftrenér přípravek klubu Bohemians Praha 1905 Jakub Harant má ale zájemců pořád dost a tento sport řadí k těm méně finančně náročným.

„Rodiče platí příspěvky klubu, potom dávají příspěvky do kasy každého ročníku, z čehož se platí turnaje a další drobnosti. Dále je to výbava a nějaké soustředění,“ říká trenér mládeže pražského týmu.

Další peníze jdou na benzín

Na tréninky a zápasy je třeba děti také vozit. „Jsem dědečkem dvou fotbalistů, jednoho žáka a jednoho dorostence. Rodiče by to popojíždění nezvládli. Kilometry radši nepočítám, ale je jich hodně. Za mých mladých let byl fotbal sport pro chudé, teď už to tak dávno není," říká Petr z Prahy, který jako řidič funguje pětkrát týdně.

Podobné je to s hokejisty. „Na začátku finanční náročnost nebyla, koupila jsem chlapci to nejnutnější v řádu několika tisíc korun,“ říká paní Marie z Brna, matka dvanáctiletého hokejisty Matyáše.

„Když děti začínají v přípravce, není finanční stránka tak náročná, ale dnes platíme turnaje a náklady jsou kolem 50 tisíc korun ročně,“ počítá paní Marie.

Podle Českého olympijského výboru se české děti věnují nejvíc fotbalu, tenisu, florbalu, atletice a hokeji.

Veronika Hlaváčová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme