Hamerské i Máchovo jezero na Českolipsku trápí nižší návštěvnost, může za ni chladné léto

V Máchově a Hamerském jezeře na Českolipsku se zhoršila kvalita vody. Podle hygieny není vhodná ke koupání například pro alergiky nebo těhotné ženy. Nejen konec sezony je pro nejkrásnější letoviska v regionu zklamáním, a to především kvůli nevydařenému počasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hamerské jezero, koupání

Hamerské jezero, koupání | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Kvalita vody byla na špičkové úrovni, ale před minulým rozborem nás postihl přívalový déšť, říká nezávislý starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák.

„Voda se tak znečistila, v jezeře jsou naplavené nečistoty. V každé přírodní vodě jsou sinice, ale nejsme na hranici zákazu koupání," vysvětluje starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Hamerském a Máchově jezeře natáčel Tomáš Mařas

Kvalita vody se na návštěvnosti podle něj příliš neprojeví, protože sezona už je u konce.

„Když se podívám na dlouhodobou předpověď počasí, tak se zdá, že léto končí," dodává Dvořák.

Neřekla bych, že je tady zhoršená kvalita vody, na hladině není nic vidět, konstatuje Eva z Příbrami, která je v Hamru na Jezeře na dovolené.

„Doufám, že sluníčko vyleze, abych se vykoupala. Mám pod tím oblečením plavky," prozrazuje paní Eva. Do vody prý nejde jen kvůli počasí.

„Výkyvy počasí jsou po celou letní sezonu. V porovnání s minulými roky nám klesla návštěvnost o třicet procent," doplňuje starosta Dvořák.

U Máchova jezera je návštěvnost také nižší

Na Máchově jezeře je po celou letní sezonu zhoršená kvalita vody. Ani tady to ale podle Vladimíra Reicherta, ředitele společnosti, která provozuje hlavní pláž, sezonu neovlivnilo.

Hamerské jezero, koupání | Foto: Tomáš Mařas

„Voda není tak špatná, aby se lidé nemohli koupat. Poslední výsledky odběrů nám říkají, že máme deset tisíc jednotek na určený kubík vody, zatímco norma je sto tisíc,“ upřesňuje Reichert.

Návštěvnost podle něj ovlivnilo především počasí. Nebylo ideální, ale nemůžeme říct, že by bylo vyloženě špatné, hodnotí Reichert.

„Návštěvnost nám na plážích klesla o dvacet procent, je to finančně znát. Provozujeme ještě autokemp Klůček, tam byla také nižší. Dostali jsme se o dvacet procent níž, což je pro společnost podstatná ztráta," konstatuje Reichert.

Vzhledem k nižším příjmům, budou muset všichni provozovatelé zvážit, které z plánovaných novinek a oprav dají přednost.

Tomáš Mařas, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme