Zbývá poslední týden na vrácení padesátníků a papírových dvacetikorun

Na výměnu padesátníků a papírových dvacetikorun mají Češi poslední týden. Pobočky České národní banky je přijímají už jen do příštího pátku. Mezi lidmi je přitom podle oficiálních údajů těchto mincí a bankovek ještě za víc než čtvrt miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Eva Odstrčilová

Kdo si je nestihne vyměnit, zůstane mu doma jen bezcenná památka. Odborníci na stará platidla totiž tvrdí, že ani mezi sběrateli tyto peníze na ceně nikdy příliš nezískají.

Padesátihaléřové mince stáhla ČNB kvůli tomu, že pro příliš malou nominální hodnotu neplnily funkci oběživa. U dvacetikorun s vyobrazením Přemysla Otakara II. zase banka upřednostnila kovové provedení. Mince mají totiž mnohem delší životnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krátící se čas na výměnu mincí i bankovek připomněli reportéři Filip Titlbach a Jaroslav Gavenda

„Dvacetikorunové bankovky budou stejně jako ostatní bankovky standardně rozřezány a zpracovány na takzvanou bankovkovou drť. U padesátihaléřů budeme čekat na ukončení možnosti jejich výměny a poté budou prodány jako hliník,“ popisuje tisková mluvčí České národní banky Kateřina Bartůšková.

Pokud by si chtěl někdo nechat mince nebo bankovky doma s tím, že získají na ceně, bude podle odborníků zklamaný.

Například numismatik František Křesťan ze společnosti Aurea tvrdí, že padesátníky ani dvacetikorunové bankovky nikdy nezískají větší sběratelskou hodnotu. Koluje jich mezi lidmi stále velké množství. A ani stáří peněz podle něj nezaručuje jejich vzácnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výměně papírových 20korun a padesátníků mluvil v Ranním interview Lubomír Lízal z bankovní rady ČNB

„I mince, které jsou ne dvacet, padesát, sto let, ale třeba dva tisíce let staré, pokud jich bylo vyraženo veliké množství, jsou běžné a nejsou drahé, i když je to mince třeba ze třetího nebo ze čtvrtého století. To znamená, že i antickou minci si můžete prostě koupit třeba za padesát korun,“ upozorňuje.

Padesátníků je v oběhu stále více než 360 milionů, tedy zhruba 36 mincí na jednoho člověka. Papírových dvacetikorun je pak v oběhu více než pět milionů kusů.

Farníci sbírali prošlé či poškozené mince a bankovky. Na kostel tak získali dva miliony

Číst článek

O tom, že by v dohledné době skončila platnost nějakých dalších mincí nebo bankovek, ČNB podle člena její bankovní rady Lubomíra Lízala neuvažuje.

„V současné době máme tu situaci nastavenou tak, že jak bankovky, tak mince odpovídají tomu, co bychom očekávali od oběživa, to znamená, že skutečně obíhají mezi obyvatelstvem,“ řekl Radiožurnálu.

Padesátníky přestaly platit v roce 2008 (ilustrační foto) | Foto: Vojtěch Kouřímský

Jaroslav Gavenda, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme