Vítr v Curychu zdržel program ME, některým atletům ale i pomohl

Druhý den na atletickém mistrovství Evropy v Curychu výrazně ovlivnilo počasí, silný vítr na stadionu dokonce desetibojařům přerušil soutěž ve skoku o tyči a všem ostatním se postaral o pořádné zpoždění časového programu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Veleba (vpravo) zaběhl i v nepříznivých podmínkách výborný výkon

Jan Veleba (vpravo) zaběhl i v nepříznivých podmínkách výborný výkon | Zdroj: Reuters

„Neběželo to. Navíc na první dvoustovce foukal neskutečný vítr, takže jsem měnil kroky během trati. Mrzí mě to,“ litoval překážkář Michal Brož. Atleti totiž musí mezi překážkami dodržovat propočítaný rytmus a počet kroků.

Curychem se totiž prohnala větrná bouře. Žádné blesky nebo déšť, i tak ale pořadatelé pro větší bezpečnost atletů sundali vlajky ze střechy. Upozornění na silný vítr vydala i švýcarská meteorologická služba, platilo až do půlnoci, program ale mě zpoždění asi 45 minut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Boje na atletickém ME sleduje přímo v Curychu reportér ČRo Tomáš Kohout

Na stadionu samotném se poryvy projevovaly mnohem méně. Je totiž zapuštěný pod úroveň okolního terénu a chrání ho tribuny.

Vítr pomohl desetibojařům, kteří házeli oštěpy ke svým osobním rekordům, poté ale přerušil soutěž ve skoku o tyči.

Rozhodně ale nevadil sprinterovi Janu Velebovi. Ten zaběhl v semifinále stovku čas 10,38 setin sekundy. A to v protivětru 0,8 metru za sekundu. „Jsem nadmíru spokojený. Vůbec jsem netušil, že byl protivítr a je to asi nejlepší výkon v mém životě,“ liboval si svalnatý atlet.

Podmínky ale byly pro všechny stejné „Musíte utíkat do cíle a nestarat se o to, jestli prší, nebo jaký je vítr. Na tom nesejde,“ ví Dafne Schippersová, mistryně Evropy na 100 metrů.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme