Festival Janáčkovy Hukvaldy je v ohrožení

Nejistota a strach o budoucnost trápí už řadu týdnů organizátory hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Stejnojmenný fond, který kromě přehlídky pořádá i kulturní akce na hukvaldském hradu, dostal totiž po 15 letech od správce Muzea Beskyd výpověď z nájmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival na Hradě Hukvaldy je v ohrožení

Festival na Hradě Hukvaldy je v ohrožení | Foto: janackovyhukvaldy.cz

Fond se proti nečekané změně brání a vyjednává s krajem o jiném řešení. V ohrožení totiž není jen oblíbený festival, ale i kvalita programu a zaměstnanci hradu. Na dlažbě by tak skončil třeba i jeho dlouholetý kastelán Miroslav Holiš.

„Byl to jako blesk z čistého nebe, moc mě to mrzí a nedokážu si vysvětlit, že bych měl o tohle přijít,“ smutní kastelán nad ztrátou práce.

Stará zřícenina hukvaldského hradu mu doslova supluje druhý domov. Vymýšlí veškeré programy včetně velkolepých bitev a v létě tady dokonce i přespává. O to víc ho překvapila zpráva o tom, že by měl hrad s koncem roku opustit.

„Důvodem je ekonomická situace. Z analýzy vyplynulo, že je výhodnější smlouvu vypovědět. V budoucnu si akce budeme zajištovat sami, ne přes prostředníka,“ říká ředitel Muzea Beskyd, Stanislav Hrabovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fond Festivalu Janáčkovy Hukvaldy dostal výpověď od správce Muzea Beskyd

S fondem ale plánuje i nadále spolupracovat při pořádání populárního festivalu. Nabízí mu např. bezplatný pronájem hradu.

„Myslím si, že i sponzoři budou nadále festival podporovat,“ uklidňuje veřejnost ředitel muzea.
Stejný názor ale nesdílí místopředseda Fondu Janáčkovy Hukvaldy Dariusz Jędrzejski. Pro něj ztráta hradu znamená ukončení činnosti festivalu.

Výnosy ze vstupného jsou totiž na rozdíl od dotací a sponzorů jistý finanční základ. Bez něj není možné vyjednávat s umělci. Hukvaldskou pokladnou projde ročně až 60 tisíc lidí.

Příští ročník ještě bude, ale možná poslední. Všechno záleží na rozhodnutí kraje, se kterým fond intenzivně jedná.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme