Památkáři našli původní součásti kostelíku U Ježíška, část byla nalezena v Plasích

I náhoda hraje důležitou roli v životě památkářů. Například v cisterciáckém klášteře v Plasích na Plzeňsku se objevily součásti oltáře plzeňského kostelíku U Ježíška, o jehož záchranu se už od roku 2001 snaží Občanské sdružení pro obnovu památek Rokycanska. Podobná náhoda provázela i nalezení postaviček z Betléma. A stejně nečekaně vypluly na svět také původní píšťaly varhan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostelík u Ježíška

Kostelík u Ježíška | Foto: CC BY-NC-SA 2.0, Milan Zahn

Nečekaná překvapení zažívají v poslední době členové občanského sdružení, které už 13 let plzeňský kostelík U Ježíška opravuje. Jedno z nich na ně čekalo v plaském klášteře, kde se objevily součásti oltářů.

Kolem roku 1990 poničili oltáře zloději a to, co si neodnesli, čekalo na členy sdružení v krabicích v kostele.

„Tehdy byl členem našeho sdružení ředitel památkového ústavu. Ten řekl, že se postará o zbytky, aby tady nepřekážely. A my jsme na to zapomněli, protože ani nebyl důvod to shánět. Až loni se mi ozvali z Plas, že se tam dohadují s panem restaurátorem Hrubým, odkud zlacené zbytky ozdob pocházejí. A pan Hrubý řekl, že mu to přijde jako od Ježíška a aby fotky poslali panu Soukupovi,“ vypráví předseda občanského sdružení a plzeňský architekt Jan Soukup.

Přehrát

00:00 / 00:00

O původních součástech plzeňského kostelíku U Ježíška natáčela redaktorka Jana Kosová

Rovnou ukazuje, kam znovunalezené části oltářů patří.

„Tady vlevo je voluta (spirálovitý motiv různých soustav výzdoby – pozn. red.), vpravo chybí. Támhle je polováza a vlevo chybí. Potom chybí i dvířka. Oni si myslí, jaký tam není poklad, tak vylomili dvířka do svatostánku. A také vylomili desku, protože si mysleli, že i tam je nějaký poklad,“ ukazuje Soukup.

Druhý oltář je na tom podobně a také čeká, až se mu vyřezávané ozdoby vrátí. To ale záleží na tom, kdy skončí dlouholetý soudní spor o mobiliář mezi městem Plzní a soukromými vlastníky, potomky původních majitelů kostela. Pak teprve může občanské sdružení začít s restaurováním mobiliáře, který je většinou v zoufalém stavu.

„Na první pohled vypadá dobře, upřímně ho ale drží lak. Pod ním je dost napaden hnilobou a červotočem. A to bychom chtěli dát do pořádku,“ plánuje architekt.

Našly se figurky z betléma i píšťaly z varhan

Do pořádku dávají členové sdružení i původní betlém. Chybí mu několik figurek, které postupně nechávají znovu vyřezat. Naštěstí ví, jak ty původní vypadaly - šťastnou náhodou se našla fotodokumentace.

„Na pana Davida Růžičku, který pracoval na památkovém ústavu, se obrátil nějaký pán, že vyhazoval smetí a u popelnice ležela složka s fotografiemi. Otevřel ji a zjistil, že je tam fotka nějakého betlému. Tak ji odnesl panu Růžičkovi a ten zjistil, že je to náš betlém od Ježíška.“

Kostelík u Ježíška | Foto: CC BY-NC-SA 2.0, Milan Zahn

Část původních figurek se pak, opět shodou okolností, našla. Právě v době, kdy sdružení získalo dotaci na výrobu nových, objevila se krabice s těmi původními v klášteře Dominikánů v Plzni.

Podobně nečekané bylo setkání s varhanními píšťalami. Sotva začalo občanské sdružení zjišťovat, kolik bude stát výroba nových, donesl ty původní v igelitovém pytli syn bývalého správce kostela. Na opravený kůr se varhany vrátí už letos v říjnu.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme