Útok na konvoj s uprchlíky na východě Ukrajiny zabil údajně desítky lidí

Desítky mrtvých, včetně žen a dětí, má podle ukrajinské armády na svědomí ranní incident na východě Ukrajiny, při němž prý proruští povstalci ostřelovali konvoj s uprchlíky. Rebelové odpovědnost za masakr popírají. Kvůli pokračujícím bojům v doněcké a luhanské oblasti zatím nepokročilo ani odbavení ruského humanitárního konvoje, který stojí na hranicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci připravují raketu Grad během bojů s proruskými separatisty v blízkosti Luhansku, na východě Ukrajiny

Ukrajinští vojáci připravují raketu Grad během bojů s proruskými separatisty v blízkosti Luhansku, na východě Ukrajiny | Zdroj: ČTK

"Množství obětí se ještě nepodařilo sečíst. Pracuje se na tom," řekl mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka byl útok zničující. Někteří lidé uhořeli přímo v autobusech. "Konvoj uspořádala sama ukrajinská armáda, která chtěla manévrem zabránit, aby počet obětí dále narůstal," popisuje situaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace o vývoji situace na východě Ukrajiny telefonoval do Stalo se dnes zpravodaj ČRo Vojtěch Berger.

Ukrajinská armáda vytyčila konvoji cestu, která měla být bezpečná. Navíc podle armády byl celý konvoj řádně označený jako civilní, včetně bílých vlajek.

Ukrajinští vojáci, kteří uprchlíky doprovázeli, uvedli, že konvoj dostal v Luhanské oblasti zásah z raketometů Grad. Podle dnešních informací také separatisté vůbec poprvé do bojů nasadili silnější raketový systém typu Uragan.

Vedení separatistů odpovědnost za útok ale odmítlo. Zdůraznilo také, že nemá dostatečnou kapacitu poslat do dané oblasti raketové systémy Grad.

Z ostřelování civilního obyvatelstva se obě strany obviňují už řadu dní.

„Nemyslím si, že by někdo úmyslně střílel na bezbranné civilisty. Brutalita útoků je ale dnes už tak velká, že tam, kde se projeví nějaký odpor, do toho směru se jednoduše střílí a nebere ohled na přítomnost civilistů,“ říká bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor ČRo Libor Dvořák popisuje útok na konvoj

Podle něj je důležité vyšetřit, kdo za dnešním útokem opravdu stojí. „Nemyslím si, že by tady někdo chtěl hrát nějakou informační válku tím, že bude tvrdit, že zahynuly desítky civilistů a ve skutečnosti to nebude pravda. Pravděpodobně k incidentu došlo a je potřeba vyšetřit, kdo je za smrti civilistů, jestli jsou to Ukrajinci nebo separatisté,“ zdůrazňuje.

Viníka dnešního útoku na konvoj s uprchlíky nedokázal určit ani Bílý dům, který útok odsoudil.

Ukrajinská armáda od včerejška hlásí úspěchy v postupu proti separatistům na Doněck i Luhansk. Ukrajinský ministr zahraničí Klimkin ale zároveň včera v Berlíně v rozhlasovém rozhovoru pro Deutschlandfunk požádal západ o vojenskou pomoc.

Dnes jeho slova zopakoval šéf ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov, který vyzval Evropu k poskytnutí moderních zbraní a letecké techniky Ukrajině, která podle něj čelí ruské agresi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Útok na konvoj s uprchlíky na východě Ukrajiny zabil údajně desítky lidí. Separatisté odpovědnost odmítají. Hostem Publicistiky Hlavních zpráv Radiožurnálu byl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

Řekl, že si Západ zřejmě neuvědomuje, že nejde pouze o lokální konflikt na východě jedné země, ale o celoevropské nebezpečí. Podle Turčynova by NATO a EU měly poskytnout Ukrajině vojenskou technickou pomoc. Západ zatím ale na ukrajinskou výzvu zatím nereagoval. Pouze Německo uvedlo, že vojenskou pomoc posílat nebude.

Dnešní útok má dopad i na další pohyb ruského humanitárního konvoje, který od minulého čtvrtka stojí na rusko-ukrajinské hranici a který by měl jet podobnou trasou do luhanské oblasti.

Mezinárodní Červený kříž, který má distribuovat humanitární pomoc z ruského konvoje, požaduje záruku bezpečného průjezdu směrem na Luhansk. To je přitom jeho podmínka, aby se s konvojem pustil na ukrajinské území.

Rusko trvá na bezpodmínečném zastavení bojů na Ukrajině

Číst článek

Kamiony pořád stojí na hranicích Ruska s Ukrajinou a není jasné, kdy by mohly pokračovat v cestě. Průlom nepřinesla ani noční berlínská schůzka za účasti Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa. K řešení situace na východě Ukrajiny budou potřeba ještě další jednání.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

ČTK, Vojtěch Berger, Libor Dvořák, bre, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme