Plavkyně Moravčíková je rychlejší, teď chce zaútočit na český rekord

Dosud žila česká plavkyně Martina Moravčíková částečně ve stínu své prsařské kolegyně z reprezentace Petry Chocové. To se ale dnes může změnit. Plavkyně pražských Bohemians se totiž na mistrovství Evropy v Berlíně představí ve svém nejsilnějším prsařském závodě na 200 metrů a celá její sezona zatím ukazuje na to, že by se mělo jednat o významný milník její dosavadní kariéry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Moravčíková chce v Berlíně potvrdit skvělou formu z této sezóně

Martina Moravčíková chce v Berlíně potvrdit skvělou formu z této sezóně | Foto: archiv Martiny Moravčíkové

„Velké zlepšení prokazuje hlavně rychlostně, s čímž měla v minulosti problémy. Snad se to projeví i na dvoustovce,“ doufá před startem zmíněného závodu na evropském šampionátu reprezentační trenér Vlastimír Perna.

Recept na výrazný progres v této sezóně je přitom u rodačky z Rimavské Soboty, která vyrůstala v Karlových Varech, jednoduchý. Zjednodušeně řečeno je jím nadstandardní kamarádství s nejúspěšnější současnou českou plavkyní Simonou Baumrtovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Martinou Moravčíkovou si v Berlíně povídal Michal Jurman

„Při trénincích plavu podle plánů od pana Baumrta, které jsou sestavené pro Simču Baumrtovou. Jsou zaměřené na prsa, hodně se to podobá mému trenérovi v Americe. To, co je na maximum, se na maximum snažím dělat,“ prozrazuje Moravčíková.

Nespoléhá ale pouze na externí spolupráci s Tomášem Baumrtem a ruku přiložila k dílu i v jiné a neméně důležité části své sportovní přípravy.

„Začala jsem využívat služeb sportovní psycholožky. Řeším s ní hlavně stavy před závody, abych šla na start a neměla negativní myšlenky. Jsem totiž člověk, který se nechá okolím ovlivnit. Už vím, co dělat a co čekat. Je to pro mě jednodušší,“ popisuje první výsledky spolupráce s psycholožkou Veronikou Balatkovou plavkyně, která šest let žila a trénovala na univerzitě v Tennessee.

Porazila i Chocovou

Sportovní výkonnost u ní šla strmě vzhůru ale až po návratu do Čech. Na červnovém domácím šampionátu porazila Petru Chocovou na dvousetmetrové trati. A právě na nejdelším prsařském závodě chce v dnes v Berlíně zaútočit na více než pět let starý český rekord.

„Mám klíčová slova, podle kterých si nahodím vnitřní pohodu. Jde o slovíčka ke stylu a k povzbuzení, ale ty si nechám pro sebe,“ nechce prozradit své nové know-how před vystoupením na mistrovství Evropy česká plavkyně.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme