Obyvatelé Benátek nad Jizerou chtějí krytý bazén, město bude hledat finance

Až nové zastupitelstvo bude muset po podzimních komunálních volbách rozhodnout, jestli v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku nechá postavit krytý bazén. Vedení si bude muset spočítat, jestli sežene potřebných 190 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavání (ilustrační foto)

Plavání (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Reálně totiž hrozí, že městu klesnou příjmy ze skládky komunálního odpadu, a pak by peníze na novou stavbu chyběly. Lidé se ale v anketě, kterou pořádalo město, vyjádřili jasně, bazén chtějí.

„Bazén bychom tady přivítali, byla by to další věc, kterou by se zlepšilo město. Takovou iniciativu vítáme, je to pro děti to nejlepší,“ řekl jeden z oslovených. Nyní obyvatelé Benátek jezdí do bazénu do Liberce nebo Mladé Boleslavi, absolvují tak minimálně hodinovou cestu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Až nové zastupitelstvo bude muset po podzimních komunálních volbách rozhodnout, jestli v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku nechá postavit krytý bazén. Více zjišťoval redaktor ČRo Radek Duchoň

Kromě mladých rodin s dětmi by bazén přivítali i senioři. „Přála bych si bazén i pro nás důchodce, určitě bych chodila. Jezdili jsme kdysi až do Brandýsa, ale teď nejsou peníze na autobus, a tak jsme doma,“ dodala tamní důchodkyně.

Radnice vyhlásila anketu před několika týdny. Podle starosty Benátek Jaroslava Krále všechny platné hlasy už sečetli.

„Ankety se zúčastnilo celkem 517 lidí, když jsme vyhodnotili všechny ty, kteří měli oprávnění, měli bydliště v Benátkách a bylo jim více než 15 let. 387 obyvatel bylo pro a 130 proti,“ doplňuje starosta.

Problémem mohou být finance

Zmiňovaných 517 lidí je ale pouze necelých 9 procent všech, kteří hlasovat mohli. Těch je přes 5850. Šlo ale pouze o anketu, a ne referendum. Radnice tedy může brát výsledek jako definitivní.

Jestli se skutečně začne stavět, bude muset rozhodnout až nové zastupitelstvo. Souhlas lidí už má stejně jako veškerou dokumentaci ke stavbě. Problémy můžou nastat podle starosty Krále s penězi:

„My máme velkou část z našich příjmů z ukládání odpadu na skládce a víme, že se chystá nová legislativa, která nám chce peníze odebrat.“

Benátky teď dostávají 500 korun z každé uložené tuny odpadu. Navíc se budou muset obejít bez dotace. Na žádnou totiž radnice nedosáhla.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme