V libereckých Lidových sadech se sešli řezbáři, koná se tam už desátý Etnořez

Zahradu libereckých Lidových sadů na pět dní obsadili řezbáři. Na dřevosochařském sympoziu Etnořez 2014 tam tvoří z dubového a bukového dřeva sochy, které spojuje společné téma – lidské ctnosti a nectnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Etnořez 2014 v liberecké zoo

Etnořez 2014 v liberecké zoo | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Mezi prvními začal s připraveným kmenem pracovat výtvarník Jan Rázek z Javornice.

„Tenhle špalíček je takový pěkně baňatý, takže teoreticky by šlo třeba obžerství. To baňaté bříško by tam bylo určitě,“ říká u kmenu, který právě zbavuje kůry.

Přehrát

00:00 / 00:00

S účastníiky letošního Etnořezu rozmlouvala redaktorka Ivana Bernáthová

Nahrubo opracovaný už má svůj kmen i sochař Jiří Genzer z Prahy.

„Mohli jsme si v tom námětu vybrat z pořekadel: Co se škádlivá, to se rádo má, za vším hledej ženu, i kočka touží po pohlazení, k lásce nepřinutíš ani prosbou ani hrozbou a když ptáčka chytají, hezky mu zpívají. Proto to bude takováhle žena s kočičí hlavou – tedy kočka a s tím ptáčkem,“ popisuje.

Zatímco malý syn dřevosochaře Mariana Maršálka vyřezává do kůry pahýlů větví klikaté čáry představující prý jedovaté hady, jeho otec má jiné myšlenky.

„Původní návrh byl, že to bude šachová figura s hlavou koně. Měla by to být vlastnost – šachista přemýšlející nad nějakým tahem,“ podotýká ke svému dílu sochař z Blatné.

Pořadatel Etnořezu Zdeněk Santner pozval na jubilejní desátý tročník sympozia i poněkud překvapivého hosta, známého ilustrátora Petra Urbana.

„I on projevil zájem, že by si zasochal. Támhle jsme pro něj připravili polotovar a uvidíme, co známý karikaturista vytvoří,“ říká Santner.

Jestli to bude Urbanova postava Pivrnce, obří pivní půllitr nebo něco docela jiného, to se zájemci dozvědí tento pátek na slavnostní vernisáži. Začátek je v 17 hodin.

Etnořez 2014 v liberecké zoo | Foto: Ivana Bernáthová

Ivana Bernáthová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme