US Open není v posledních letech úspěšným grandslamem pro české singlisty

12 českých tenistů postupně zasáhne do dvouher na grandslamovém US Open. Navzdory slušnému žebříčkovému umístění těch nejlepších ale nikdo nepatří do okruhu největších favoritů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová si s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou poradila za 48 minut

Petra Kvitová si s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou poradila za 48 minut | Zdroj: Reuters

Ivan Lendl, Martina Navrátilová, Hana Mandlíková, ty všechny a některé několikrát najdete ve Flushing Meadows na plakátech jako české vítěze nebo chcete-li šampiony s českými kořeny.

Všechny triumfy spadají do 80. let, která byla výjimečná, pokud jde o české úspěchy v New Yorku. Jinak je ale zdejší grandslam dlouhodobě nejméně povedený pro české barvy a platí to i pro poslední roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští tenisté věří, že se jim podaří zlepšit na US Open bilanci z posledních let


„Nevím, proč se tady Čechům nedaří. Je to zvláštní. A také nevím, proč se Čechům daří ve Wimbledonu. Tomáš tady hrál docela dobře,“ připomíná Petra Kvitová dva roky starý úspěch Tomáše Berdycha, který jako jediný ze zmíněných dvanácti singlistů v New Yorku dosáhl na semifinále.

Jinak se českým tenistům ve dvouhrách na US Open v posledních letech příliš nedařilo a třeba Klára Koukalová, ještě jako Zakopalová, tady desetkrát za sebou vypadla hned v prvním kole ženské dvouhry. „Zkoušela jsem být pozitivní, zkoušela jsem hrát víc turnajů, méně turnajů, víc trénovat, méně trénovat.“

US Open je dlouhodobě nejméně úspěšným grandslamem i pro nejlepší českou hráčku Petru Kvitovou, která v New Yorku dosáhla maximálně na účast v nejlepší šestnáctce. A to si pokaždé přála to samé, co teď.

Kvitová chce na US Open vybojovat svůj nejlepší výsledek z New Yorku

„Hrozně bych to chtěla zlomit a ta touha je veliká, takže doufám, že se mi to jednou povede,“ říká vítězka posledního grandslamového turnaje a také nasazená trojka US Open Petra Kvitová.

Nejenom pro ni bude těžké navázat na výtečný a výjimečný Wimbledon, se třiadvaceti singlovými výhrami českých žen ve dvouhrách, s jedním titulem, další semifinálovou, čtvrtfinálovou i osmifinálovou účastí, což je případ devatenáctileté senzace z Londýna Terezy Smitkové.

„Jsem realistická. Vím, že je to hodně těžké. Tam to bylo opravdu povedené a to teď nebude na každém turnaji. Ale ráda bych, aby se mi povedlo alespoň to kolo,“ prozrazuje před startem grandslamového turnaje Tereza Smitková, která se podobně jako Lucie Šafářová, Kristýna Plíšková, Jiří Veselý a Radek Štěpánek představí v zápasech prvního kola už dnes.

Tenisový grandslamový turnaj US Open | Foto: ČTK

Jaroslav Plašil, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme