Dopady sankcí na Česko chce vláda řešit i rozšířením ekonomické diplomacie

Česko by mělo rozšířit obchodní kontakty s Asií a Latinskou Amerikou. Shodli se na tom premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a jeho stranický kolega a šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek na poradě velvyslanců v pražském Černínském paláci. Pracovní skupina pro dopad sankcí mezi Ruskem a Evropskou unií doporučí vládě i další opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

remiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se shodují, že by Česko mělo rozšířit svou ekonomickou diplomacii. 25. 8. 2014

remiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se shodují, že by Česko mělo rozšířit svou ekonomickou diplomacii. 25. 8. 2014 | Zdroj: ČTK

Otevření nových trhů pro vývoz by podle nich Sobotky a Zaorálka bylo dobrou reakcí na ruské sankce.

„Ekonomické centrum planety se do značné míry přesouvá do Asie. Potenciál velkého růstu vykazují rovněž mnohé latinskoamerické a některé africké ekonomiky. To představuje zásadní příležitost a prostor pro naši aktivní ekonomickou diplomacii,“ nastiňuje premiér vizi budoucí exportní politiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatřeních, která mají zmírnit dopad ruských sankcí, mluvili na Radiožurnálu Josef Středula, předseda ČMKOS, a Bořivoj Minář, viceprezident Hospodářské komory pro zahraniční vztahy a export

Podle ministra zahraničí Zaorálka by bývalé sovětské republiky a asijské a latinskoamerické země mohly umožnit Česku obchody za spoustu peněz.

„Proto uspět v tendrech, protože jsou země, které vyhlašují docela rozsáhlé tendry v nejrůznějších oblastech – energetice, zbrojním materiálu… Jsou také země, které plánují zásobovat se potravinami a zvyšují dovoz potravin masivním způsobem,“ tvrdí.

O rozvoj trhů v zahraničí se také zřejmě bude starat víc diplomatů. Nové experty na zemědělský obchod pošle resort zahraničí na zastupitelství v Moskvě, Kyjevě, Rijádu, Pekingu a v Bělehradě.

Kurzarbeit, nové trhy a peníze z EU. Experti doporučí vládě, jak se vypořádat sesankcemi

Číst článek

Jde o jedno z opatření, která vládě doporučí pracovní skupina zástupců ministerstev, zaměstnavatelů a odborů. Odboráři jsou spokojení hlavně s návrhem na jednodušší zavedení kurzarbeitu. Ten počítá s tím, že by zaměstnanci v tomto režimu pobírali 90 procent průměrného výdělku.

„To zachová kupní sílu obyvatel, zachová spotřební návyky, nedojde k propadu, který byl v době krize. Tedy že jakmile firmy začaly redukovat, okamžitě padli i malí živnostníci v regionech, kde ty firmy jsou,“ vysvětluje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Sředula.

Sankce EU vůči Rusku: zákaz prodeje zbraní a souvisejícího materiálu všeho druhu včetně zbraní a střeliva, vojenských vozidel a vojenského vybavení, polovojenského vybavení a náhradních dílů k nim a zboží dvojího užití (tj. využitelného ve vojenství)
Sankce Ruska vůči Západu (včetně ČR):ovoce, zelenina, maso, mléko a mléčné výrobky

Náklady na zavedení opatření by měly vyšplhat na stovky milionů korun. Přesná čísla bude vláda znát v polovině září. Část peněz půjde podle šéfa pracovní skupiny, státního tajemníka pro Evropské záležitosti Tomáše Prouzy, na platy lidí, kteří se budou na opatřeních podílet.

„Bude to určitě o větším počtu lidí, bude víc diplomatů v našich zastupitelských úřadech,“ objasňuje Prouza a dodává:

„Bavíme se třeba o zřízení nových speciálních zemědělských diplomatů, kteří pomohou vyvážet českou zemědělskou produkci. Czech Invest by měl být ještě trochu aktivnější, než byl teď, bude-li na to víc peněz. Nakonec je to vždy o penězích a o lidech.“

Lenka Jansová, Věra Pfeifferová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme