Jihočeský kraj a VZP budou řešit nedostatek lékařů

Jihočeský kraj chce řešit problém s nedostatkem praktických a odborných lékařů v odlehlých částech. Spolu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou vytvoří takzvanou mapu bílých míst. K otevření ordinací bude pojišťovna lékaře motivovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování, vakcína, lék, doktor, injekce, sříkačka (ilustrační foto)

Očkování, vakcína, lék, doktor, injekce, sříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Bez praktického lékaře jsou už téměř rok lidé v Benešově nad Černou, Malontech a Pohorské Vsi. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek si myslí, že k vyřešení problému by mohlo pomoct vytvoření takzvané mapy bílých míst, kde je lékařů málo.

K jejich zaplnění by doktory, kteří uvažují o vybudování ambulancí nebo ordinací, motivovali lepšími podmínkami, než jaké dostanou v ostatních regionech.

„To znamená, aby lékař, který usiluje o smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, dostal srozumitelnou informaci, v jakých regionech a za jakých podmínek, které budou samozřejmě určitým způsobem zvýhodněny proti regionům, kde ta síť je dostatečně hustá, je možné smlouvu uzavřít a jaké jim k tomu dáváme parametry,“ shrnul Zdeněk Kabátek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak Jihočeský kraj a VZP plánují řešit nedostatek lékařů, zjišťovala Mária Pfeiferová

Jeden z důvodů, který podle náměstkyně hejtmana Ivany Stráské z ČSSD způsobuje nedostatek praktických lékařů v některých obcích, je také složitá legislativa.

„Co se stalo na Benešovsku, nebyl běžný nedostatek praktiků, ale byla to akutní záležitost. S sebou nese riziko obrovské administrativní zátěže a já jsem žádala, zda by bylo možné podívat se i na ten legislativní proces,“ řekla. V podobných případech by chtěla proces zkrátit a dát možnost podmíněného poskytování zdravotní služby.

Zdeněk Kabátek připomněl, že s nedostatkem lékařů se nepotýkají jen na jihu Čech. „Bohužel není to problém jenom Jihočeského kraje, ale řady dalších krajů, a my máme tu ambici, abychom prezentovali pevná, jasná, srozumitelná data o tom, jak ta situace v České republice vypadá, s tím, že budeme schopni predikovat, jak se bude vyvíjet i do budoucna.“

V Jihočeském kraji je kromě praktických lékařů nedostatek zubařů a očních lékařů.

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme