Klienti pražského azylového domu mohou pracovat na hřbitovech, o brigádu je velký zájem

Zpět do normálního života se prostřednictvím práce na hřbitově pokouší vrátit klienti pražského azylového domu Naděje. Na Olšanských hřbitovech začali pomáhat s úklidem a údržbou už v polovině minulého roku. Zájem o brigádu je tak velký, že nestačí uspokojovat všechny požadavky klientů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olšanské hřbitovy v Praze 10

Olšanské hřbitovy v Praze 10 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Potřeboval jsem peníze a taky trošku pohybu, protože je zdravý. Zametám tu, uklízím větve, co je potřeba. Práce mě baví, mám klid, nemusím koukat na stále stejné lidi. Někteří jsou otravní a tak jde člověk raději do terénu,“ svěřil se klient žižkovského azylového domu Naděje.

Jednou z koordinátorek projektu nazvaného Pracovní uplatnění lidí bez domova na Olšanských hřbitovech je Gabriela Sčotková, vedoucí azylového domu Naděje. Klienty s nabídkou práce na hřbitově oslovují prostřednictvím pracovníků jednotlivých azylových domů na Žižkově, v Radotíně a ve Vršovicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O brigádě klientů z azylového domu natáčela redaktorka Veronika Štefanová

„Probíhá to tak, že nás vždy osloví jeden z pracovníků pražských hřbitovů, požádá nás, jestli bychom mohli přijít jednorázově, nebo pravidelně. Většinou naši klienti pracují na tom, co je aktuálně potřeba – hrabou listí, upravují zeminu, dělají údržbové práce,“ vyjmenovává Sčotková.

Klienti pracují na dohodu o provedení práce. Za hodinu si vydělají 60 korun. Za poslední rok se tak na brigádách prostřídalo zhruba 33 lidí bez domova. Jeden z nich by mohl na hřbitovech brzy získat i pracovní úvazek.

„Teď o tom jednáme. Pracovníci pražských hřbitovů si ho vytipovali, protože je šikovný a rádi by ho zaměstnali na hlavní pracovní poměr,“ prozrazuje Sčotková.

Podle Karla Koblihy ze Správy pražských hřbitovů je pomoc klientů z azylových domů potřeba hlavně na sezónní práce:

„Ta největší potřeba byla v zimě, kdy je potřeba odklízet sníh a na podzim zase hrabat listí. Následně jsme to rozšířili i na pomocné zednické práce – otloukání omítek a podobně.“

Služby klientů se natolik osvědčily, že o ně projevila zájem i Praha 3.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme