Šéfka Fedu Janet Yellenová zbrzdila rozlet akcií, investoři jsou opatrní

Americké akciové trhy poslední dva týdny provázela nákupní horečka. Mnohé tituly rostly o desítky procent. V pátek ale nadšení investorů ochladlo a opatrně začali ustupovat z pozic. Jde zřejmě o reakci na vystoupení prezidentky americké centrální banky Janet Yellenové. Mluvila především o trhu práce, kterému věnuje velkou pozornost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystoupení šéfky centrální banky USA (Fed) Janet Yellenová

Vystoupení šéfky centrální banky USA (Fed) Janet Yellenová | Zdroj: Reuters

Jak řekla, americký trh práce se ještě dostatečně nezotavil z dopadů krize a Fed - tedy obdoba české centrální banky - by měl být opatrný v rozhodování o navyšování úrokových sazeb.

Yellenová zároveň vysvětlila, proč si myslí, že míra nezaměstnanosti není dostačujícím ukazatelem pro posouzení síly amerického trhu práce. Podle Yellenové se totiž míra ztráty pracovních míst snížila více, než se čekalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

K vystoupení šéfky centrální banky USA (Fed) Janet Yellenové se vrátila Jitka Hanžlová

Jenže nestačí to, protože ekonomické výkyvy za posledních pět let zanechaly několik milionů lidí bez práce, bez motivace si najít práci nebo v polovičním úvazku. To jsou faktory, které míra nezaměstnanosti nemůže zahrnout.

Čekání na zpřísňování finanční politiky

Pro finanční a akciové trhy je podstatné, jak se budou vyvíjet sazby. Investoři očekávali konkrétnější scénář zpřísňování americké měnové politiky.

Yellenová řekla, že americký trh práce stále pociťuje dopady poslední těžké recese a že Fed by měl s budoucím zvyšováním úrokových sazeb postupovat opatrně.

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Šéfka Fedu tak opět neřekla, kdy k nějaké změně dojde. Investoři si její slova přeložili tak, že pravděpodobnější je spíše dřívější než pozdější růst úrokových sazeb.

A proto začali být opatrnější a po dlouhém období růstu oslabily hlavní americké akciové indexy.

S výjimkou technologického trhu Nasdaq - ten o desetinu procenta posílil, protože důvěra v růst technologických firem převážila nad rozpaky z projevu šéfky Fedu. A oslabily i evropské trhy.

Dolar se drží na silnějších pozicích vůči jenu i euru. Na to reaguje kurz koruny - k dolaru se obchoduje na devizovém trhu teď po ránu na hladině 21 korun 13 haléřů. Oslabila přibližně o desetník.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme