Už ve středu startuje ME dálkových plavců, Češi v Berlíně nebudou chybět

Už zítra brzy ráno vyrazí z pražské Florence deset českých dálkových plavců na blížící se mistrovství Evropy. Šest z nich se na berlínském veslařském kanále představí hned ve středu, v úvodním klání žen na 10 a mužů na 5 kilometrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvie Rybářová krátce po doplavání závodu SP v Cozumelu

Silvie Rybářová krátce po doplavání závodu SP v Cozumelu | Foto: Michal Jurman

„Obecně mi pětka vyhovuje hodně, ale ne s intervalovým startem. S hromadným startem, jako to bylo v Barceloně, je to super. Tam se chytím, na konci zabuším a většinou je z toho dobrý výsledek,“ naráží Jan Pošmourný na své loňské 10. místo na mistrovství světa.

Na šampionátu evropském ale myslí všichni ještě výše. O výsledky by se měly starat nejen stálice, jakými jsou Pošmourný nebo vedoucí žena dálkového seriálu Grand Prix Silvie Rybářová.

Podle reprezentačního trenéra Rostislava Vítka totiž může být berlínský šampionát odrazovým můstkem hned pro několik nových mladých tváří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepojedu tam s tím, že si přivezu medaili, říká Jana Pechanová

„Vyrostl Matěj Kozubek, který šlape na paty Honzovi Pošmournému. Víťa Ingeduld se zlepšil a překvapil na dvacítku, kde splnil nominaci. V těchto dvou vidím budoucnost,“ říká bývalý skvělý dálkový plavec.

V roli trenéra nyní směřuje svá očekávání hlavně k závodům na olympijské desetikilometrové trati. A to ze zcela praktických a dlouhodobých důvodů.

„Aby ten kádr co tam bude, sbíral co nejvíce zkušeností a zkusili je prodat pak na mistrovství světa v Kazani, kde se můžou probojovat na olympijské hry,“ plánuje už hodně dopředu Rotislav Vítek.

Aktuálně ale české dálkové plavání žije hlavně z úspěchů na extrémně dlouhých tratích. V případě ME je řeč o závodě na 25 kilometrů, kde by se na závěr šampionátu už nemuseli představit všichni z evropské špičky.

O to větší šance třeba pro letos vedoucí ženu maratonského seriálu Grand Prix Silvii Rybářovou.

Pechanová se vrací s vidinou startu na olympiádě v Riu

„Uvidím, co vykouzlím. Kolik nás ta bude a jak se zase popleteme s rukama. To je velká nevýhoda toho závodu,“ zůstává Rybářová opatrná v celkových prognózách stejně jako po návratu z mateřské dovolené Jana Pechanová.

Ta dostala díky divoké kartě možnost startu na nejkratší trati pěti kilometrů.

„Nepojedu tam s tím, že si přivezu medaili. To se nestane. Nicméně ten hlavní cíl, proč se vracím, je olympiáda,“ naráží několikanásobná medailistka z velkých akcí na to, že vidina olympijského zápolení v Riu, není motivací jen pro nové tváře českého plavání.

Pro všechny shodně tedy začíná cesta za tímto olympijských snem už tuto středu a to v Berlíně.

Jana Pechanová s roční dcerou Pavlínou na domácím MČR v Podolí | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme