Červený kříž chce jednat o humanitárním konvoji, žádá od Ruska víc informací

Ruský konvoj s humanitární pomocí už je blízko ukrajinských hranic, není ale jasné, kam zamíří. Ukrajinské úřady požadují, aby náklad na hranicích překontrolovali a převzali pracovníci Červeného kříže, jinak jej nevpustí do země. V Kyjevě a v Moskvě kvůli tomu bude jednat i šéf Mezinárodního výboru Červeného kříže Laurent Corbaz. Po Moskvě požaduje více informací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj ruských kamiónů KAMAZ s humanitární pomocí se blíží k ukrajinským hranicím

Konvoj ruských kamiónů KAMAZ s humanitární pomocí se blíží k ukrajinským hranicím | Zdroj: Reuters

Ukrajinské úřady pracují se třemi scénáři. Podle jednoho z nich konvoj dorazí k hraničnímu přechodu u Charkova, kde Kyjev očekává provokace.

Podle jiného scénáře zamíří nákladní vozy přímo do Luhansku nejbližším hraničním přechodem. Tam náklad přezkoumají celníci a pozorovatelé OBSE. Pomoc by pak měl distribuovat Červený kříž.

Podle úřadu ukrajinského prezidenta ale údajně existuje i možnost, že ruská armáda pod záminkou ochrany konvoje vnikne na ukrajinské území.

Ruský humanitární konvoj zřejmě míří k hraničnímu přechodu v Luhanské oblasti

Číst článek

Podle agentury Reuters viděli svědci část konvoje stát na ruské vojenské letecké základně u Voroněže asi tři sta kilometrů od Charkova.

Mezitím na východě Ukrajiny pokračují boje mezi armádou a ozbrojenými separatisty. Objevily se zprávy, že předák proruských separatistů Igor Strelkov byl těžce zraněn. Ruská státní média to ale popírají. Další předák Valeryj Bolotov údajně odstoupil.

kap, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme