Skvělá atmosféra i organizace, tak fandí ‚ultras‘ Bayernu Mnichov

Němečtí fotbalisté jsou už několik měsíců mistry světa ve svém oboru, jejich fanoušci zase v tom svém. Když se obě skupiny dají při zápasech Bundesligy dohromady, vytvoří kouzelnou atmosféru. Fanoušci své mistrovství dokázali při včerejším zahajovacím zápase.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Bayernu se svým fanouškům odvděčili vítězstvím, gól vstřelil i Arjen Robben

Fotbalisté Bayernu se svým fanouškům odvděčili vítězstvím, gól vstřelil i Arjen Robben | Zdroj: Reuters

Sraz fanoušků Bayernu Mnichov není žádným peklem, ale setkáním střízlivých a na fotbal natěšených fanoušků. V místě, kde se „ultras“ scházejí, mají i svou kancelář. O organizaci se sami fanoušci starají.

„Máme otevírací dobu pro fanoušky. Normálně máme před stadionem zaparkovaný autobus, ale to je dnes zakázáno. Fandové se tu potkávají, mohou si koupit něco k pití, připravit si třeba choreografii na zápas nebo domluvit další detaily,“ říká Thomas, zástupce jednoho z oficiálních fanklubů Bayernu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S fanoušky Bayernu viděl první zápas reportér ČRo Tomáš Lörincz

Zápas začínal až v půl deváté, zóna pro fanoušky funguje už od tří, takže fanoušci měli času dost. Chystali si ledacos, ale rozhodně ne bitky nebo podobnou konfrontaci se soupeřem.

„Před 20 lety tady byla taky jiná atmosféra, tehdy ještě na Olympijském stadiónu. Ale publikum se změnilo, stadión se změnil a tomu odpovídá atmosféra, která je hodně přátelská. Někdy je to trošku divočejší, třeba při zápasech proti Norimberku, Hamburku nebo Dortmundu, ale teď je vše hodně přátelské,“ přiznává fanoušek.

Změnu ale nezpůsobil jen stadion. „Změnila se doba. Fotbal je globální sport, víc lidí fandí, a to taky víc lidí, kteří mají peníze. Změnila se skladba publika. Bývaly skupinky, které dělaly problémy nebo které je s někým jiným měly, ale všechno se uklidnilo.“

V německém fotbale je korupce nemyslitelná, o české tamní fanoušci slyšeli

Číst článek

A tak se týden co týden v sezóně na Bundesligu těší stovky tisíc lidí. Průměrná návštěva kolem pětačtyřiceti tisíc diváků dělá z německé soutěže unikát.

„Je to zážitek, který ze všech úhlů pohledu stojí za to. Očekávání diváků tomu odpovídá. Atmosféra je tu parádní, člověk se dobře baví a fotbal je tu taky velmi dobrý, což se koneckonců ukázalo třeba i při nedávném mistrovství světa,“ uzavírá Thomas zhruba dvě hodiny před zápasem, ve kterém nakonec Bayern porazil Wolfsburg 2:1.

Tomáš Lörincz, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme