Za experimentování s léky, které vedlo ke smrti mladíka, dostal muž 7 let

Šestadvacetiletý Evžen Sedlář odešel dnes od zlínského krajského soudu se sedmiletým trestem. Podle obžaloby nabídl letos v březnu v Luhačovicích osmnáctiletému mladíkovi léky, které v kombinaci s alkoholem zavinily jeho smrt. Sedlář a další dívka tehdejší experimentování přežili. Obžalovaný se ke všemu doznal. Hrozilo mu až 18 let za mřížemi, soudce však sáhl k mírnějšímu verdiktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evžen Sedlář (vpravo) dostal za experimentování s léky, které způsobilo osmnáctiletému mladíkovi smrt, 7 let vězení (archivní foto)

Evžen Sedlář (vpravo) dostal za experimentování s léky, které způsobilo osmnáctiletému mladíkovi smrt, 7 let vězení (archivní foto) | Zdroj: ČTK

„Jednalo se o mladickou nerozvážnost, která vedla k tomu, že látky byly požity a došlo ke smrti - následku, který odčinit nelze,“ řekl soudce Jiří Dufek.

„Ale ani to by nemělo vést k tomu, že by trest byl uložen v míře 10 let, která je v trestním zákoníku stanovená jako spodní hranice trestní sazby,“ vysvětlil soudce.

Odsouzený Evžen Sedlář nabídl dívce a mladíkovi léčebné transdermální náplasti, které užívají při nesnesitelných bolestech lidé nemocní například rakovinou nebo AIDS. Mladík později zemřel.

Podle toxikologa Petera Ondry by okamžitý zásah zdravotníků tehdy zřejmě zachránil mladíkovi život.

„Šlo o mladého člověka, celkem silný organismus, nicméně pravděpodobně nenavyklého na tyto látky, takže při požití množství, které podle našich předpokladů měl užít, bylo úmrtí bez zdravotnické péče nevyhnutelné,“ konstatoval Ondra.

Dokazování usnadnil filmový záznam na mobilním telefonu, který z akce pořizoval dnes už mrtvý mladík.

Sedlářovi soud uložil i ambulantní protialkoholní léčbu a musí také uhradit rodině zemřelého náhradu škody 1,7 milionu korun.

Státní zástupce si ponechal lhůtu pro podání odvolání, rozsudek tak není pravomocný.

Pavel Sedláček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme