Kandidáta na brazilského prezidenta Campose nahradí Silvová

Týden po smrtelné letecké nehodě kandidáta na brazilského prezidenta Eduarda Campose je potvrzené, kdo ho nahradí. Kandidátku Brazilské socialistické strany povede Marina Silvová. Skromná žena, která se doposud vedle Campose ucházela o post viceprezidentky, šla do boje o nejvyšší úřad v Brazílii už v minulých volbách a nedopadla úplně nejhůř.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentská kandidátka Brazilské socialistické strany Marina Silvová

Prezidentská kandidátka Brazilské socialistické strany Marina Silvová | Zdroj: Reuters

Eduardo Campos byl v průzkumech na třetím místě s preferencemi kolem 10 procent.

Marina Silvová se teď čerstvě ze třetího místa dostala na druhé. Podle průzkumu Datafolha zveřejněného v úterý předstihla kandidáta Aécia Nevese z pravicové Sociálně-demokratické strany Brazílie. Silvová podle průzkumu dosáhla 21 procent voličských preferencí, zatímco Neves pouze 20 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kandidátce Brazilské socialistické strany Marině Silvové mluvil zpravodaj David Koubek

V průzkumech vede současná prezidentka Dilma Rousseffová ze Strany pracujících.

Zdá se, že druhé kolo prezidentských voleb, které se v Brazílii musí konat, pokud jeden z kandidátů nedosáhne v prvním kole více než 50 procent hlasů, je téměř jisté, protože Silvová může mít větší zisk hlasů.

Je ale také možné, že to je momentální výkyv, průzkum byl prováděný ani ne týden po letecké nehodě, při které Campos zemřel.

Marina Silvová navíc může narazit na problémy ve straně, za kterou kandiduje, a do které vstoupila nedávno poté, co nesehnala dost podpisů k registraci vlastní strany.

Prezidentský kandidát Brazilské socialistické strany Eduardo Campos | Foto: Reuters

Už dříve se ne ve všem s Camposem shodla, nelíbily se jí třeba koalice, které v některých regionech uzavřel. Hlavně to, že se spojil se silnou lobby zemědělských byznysmenů.

Silvová je přitom bývalá ministryně životního prostředí, která začala tvrdě postihovat porušování zákonů na ochranu životního prostředí a za jejíhož působení se rozšířily nedotknutelné oblasti vymezené jako rezervace pro původní obyvatelstvo.

Marina Silvová pochází z velmi chudých poměrů, ale díky své píli se dostala až k nejvyšším politickým funkcím - do čela ministerstva životního prostředí a a ke kandidatuře na prezidentku.

Narodila se v chudé rodině ve státě Acre, který je izolovaný od zbytku Brazílie Amazonským pralesem. Jako malá chodila s otcem a sourozenci denně sbírat latex z kaučukovníků.

Byla také hodně nemocná, měla žloutenku, malárii a otravu těžkými kovy. Léčila se mimo domov, ve městě Rio Branco, staraly se o ni i jeptišky. Číst a psát se naučila až v 16 letech. Nakonec změnila svůj záměr vstoupit do řádu a pracovala jako služka výměnou za ubytování.

Stala se ale aktivistkou, dá se říct odborářkou. Na politické výsluní se dostala díky dosavadní vládní straně – v ní se také dostala do křesla ministryně životního prostředí, pak se ale se Stranou pracujících rozešla a vydala se vlastní politickou cestou.

V průzkumech vede současná prezidentka Dilma Rousseffová ze Strany pracujících | Foto: Reuters

Je taky praktikující evangelikální křesťankou, je známá svým skromným oblékáním, nemaluje se, vlasy nosí v drdolu, ale zároveň si umí najít v brazilské společnosti, která je do jisté míry posedlá celebritami, cestu k lidem.

Podobný osud má i bývalý prezident Lula – i ten pocházel z chudých poměrů, a nakonec se stal velmi populární hlavou státu. A právě svým životním příběhem může Silvová u voličů zabodovat. Na druhou stranu některé potenciální voliče odrazuje právě svým náboženským vyznáním.

Má ale určitě potenciál u lidí, kteří jsou nespokojení se současnou vládní stranou, tak se stranou druhého nejsilnějšího kandidáta, která má guvernéry ve velkých státech. Už v minulých volbách získala 19 milionů hlasů, a to kandidovala za malou Stranu zelených. I teď spoléhá na to, že nabídne alternativu.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme