Soud se vrací k autorství amnestie. Hrad se s Hasenkopfem zatím nedohodl

Soud bude znovu projednávat žalobu na ochranu osobnosti bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa. Toho označil kancléř Vratislav Mynář a pak i prezident Miloš Zeman za spoluautora Klausovy amnestie. Hasenkopf chce omluvu a milion korun. Soudkyně v červnu vyzvala obě strany sporu, aby se domluvily mimosoudně. K dohodě ale nedošlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Hasenkopf

Pavel Hasenkopf | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Pro Hrad je zatím nepřijatelné ukončit ten pracovně-právní spor. A současně mě chtějí nechat zaháčkovaného alespoň jako dílčího autora amnestie,“ vysvětlil Pavel Hasenkopf, proč nakonec z dohody s Hradem sešlo.

Podle Hasenkopfa vznikla amnestie na ministerstvu spravedlnosti, konkrétně za autora označil právníka Zdeňka Koudelku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k soudnímu sporu Pavla Hasenkopfa s prezidentskou kanceláří přinesla reportérka Markéta Chaloupská

Ve druhém pracovně-právním sporu se Hasenkopf dovolává zrušené své výpovědi, soud mu dal zatím nepravomocně za pravdu.

„My jsme intenzivně jednali v intencích smírčího jednání, které nám bylo uloženo i soudem. Byli jsme už docela blízko, podrobnosti říkat nemohu, protože jsme se nakonec nedohodli,“ řekl právní zástupce Hradu Marek Nespala.

Hasenkopf zažaloval prezidenta Zemana a kancléře Mynáře koncem loňského roku. Domáhá se "uvedení věci na pravou míru" a také finanční satisfakce. Mynář loni Hasenkopfa veřejně nazval jedním ze tří "spoluotců" amnestie. Toto tvrzení později převzal i prezident Zeman.

Navíc Hasenkopfa výslovně označil za hlavního autora kontroverzního aboličního článku, který zastavil trestní stíhání přesahující dobu osmi let.

Po Zemanovi chce bývalý právník Hradu 300 000 korun, Prezidentská kancelář a Mynář pak mají společně uhradit dalších 700 000.

Eliška Malínská, Markéta Chaloupská, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme