Stavební stroje vystřídaly auta v Olomoucké ulici nedaleko centra Prostějova

Projet v dopravní špičce Prostějovem je velmi složité, důležitá dopravní tepna se totiž rozšiřuje. Řidiči se musí vyrovnat s uzavřením Olomoucké ulice, ta bude neprůjezdná až do 8. září. Kamiony čeká několika kilometrová objížďka, osobní auta si sice tolik nenajedou, šoféři se ale musí smířit se zdržením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní značení, práce na silnici

Dopravní značení, práce na silnici | Foto: Filip Jandourek

Jinak klidné ulice teď kvůli uzavírce zažívají nebývalou dopravní zátěž. Při ranní a odpolední špičce jedou auta krokem. A kolony aut z Prostějova jen tak nezmizí. Podle mluvčí prostějovského magistrátu Jany Gáborové rekonstrukce skončí za tři týdny.

„Je potřeba počítat s tím, že tyto komplikace budou trvat do 8. září. Olomoucká ulice je jedna vůbec z nejvytíženějších. Jsou tam stanovené trasy pro osobní vozidla do 3,5 tuny a nad 3,5 tuny. Týká se to samozřejmě i autobusů městské hromadné dopravy a příměstské dopravy. Je to jediná tepna, která vede tím severním směrem, ať už do nákupní zóny nebo na výpadovku,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na jedné z hlavních dopravních tepen v Prostějově zjišťoval víc redaktor ČRo Ivo Opletal

Křižovatkou v Olomoucké ulici projíždělo každý den tisíce aut a opakovaně tam vznikala komplikovaná dopravní situace. Proto dělníci rozšiřují silnici a postaví samostatný odbočovací pruh. Uzavírka výrazně ovlivňuje život také v dalších částech města.

„V ulicích, v kterých je stanovená ta objízdná trasa, je zakázáno stání vozidel minimálně po jedné straně. Dotkne se to tedy nejen lidí, kteří projíždí,“ dodává mluvčí Jana Gáborová.

Uzavírka komplikuje život nejen motoristům

Ve složité dopravní situaci se navíc necítí bezpečně cyklisté, kteří radši mnohdy využívají chodníky.

„Strašně to vše komplikuje, to je opravdu zbytečné objíždění. Já bydlím až u nemocnice a tady to bylo úplně nejkratší a teď tudy jezdit nemůžu,“ říká Simona Netesalová, která denně dojíždí do práce na kole přes celý Prostějov.

Uzavírka Olomoucké ulice pro ni znamená ujet o několik kilometrů víc, než dřív. Víc jí ale vadí kličkovaní mezi auty. „Je to tak rušné, že máte strach přejít i pěšky. Projíždí tam autobusy a je to dost úzká ulice. V okolí Olomoucké je lepší přejít pěšky, protože řidiči jsou opravdu bezohlední,“ doplňuje cyklistka.

Místní ale většinou komplikace chápou a berou je s nadhledem. „Já si myslím, že to je potřeba, že vlastně už to delší dobu chtělo opravit. Bydlím tady kousek, ale nedá se nic dělat, musí se to dodělat,“ říká jeden z tamních obyvatel Karel Pitela.

Silnice dostane nový povrch, přibydou parkovací místa, semafory a také světla.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme