Koalice a pravicová opozice se shodly na znění služebního zákona, půjde do druhého čtení

Poslanecká sněmovna vrátila do druhého čtení vládní novelu služebního zákona. Koalice do ní zapracuje změny, které žádala opozice. Ze zákona například vypadlo zřízení generálního ředitelství státní služby. Podle koalice by měl zákon odpolitizovat státní správu a umožnit další čerpání peněz z Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014

Poslanecká sněmovna 16.7.2014 | Foto: Filip Jandourek

Ráno se koalice sešla se zástupci ODS a TOP 09. Strany se podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky shodly na vrácení zákona do druhého čtení.

„Základní dohoda žádným způsobem ohrožena není. Já jsem optimista a domnívám se, že 10. září by Poslanecká sněmovna mohla konečně schválit novelu zákona o státní službě. Zákon tak bude moci být plně účinný od 1. ledna příštího roku,“ říká premiér, podle kterého jde o nejzásadnější změnu ve státní správě od vzniku České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh schvalování služebního zákona sleduje Jana Čermáková

„V zásadě se dohodl oheň a voda. Dohodla se vláda s výraznou částí opozice," podotýká. Pro vrácení novely do druhého čtení bylo 151 ze 154 přítomných poslanců.

Předseda ODS Petr Fiala je ochotný přijmout kompromis, na kterém se shodnou všechny strany, a oceňuje průběh jednání.

„Já bych chtěl ocenit korektní postup všech zúčastněných politických stran a vládní koalice při projednávání našich návrhů,“ říká a dodává:

Poslanci mají doladit dohodu o služebním zákonu, řeč o ní bude i na Hradě

Číst článek

„ODS od počátku požadovala jednání, preferovali jsme u takto významného zákona dohodu napříč politickým spektrem. K takové dohodě jsme nyní velmi blízko a my to oceňujeme.“

Také podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska bude opozice dohodu respektovat a přijetí zákona nebude blokovat.

„Nad rámec této dohody předneseme některé pozměňující návrhy, ovšem jejich přijetí či nepřijetí nebude ovlivňovat naše aktivní hlasování pro učiněnou dohodu,“ doplňuje Kalousek.

Prezident bude zákon nejspíš vetovat

K přepracovanému návrhu mají největší výhrady KSČM a hnutí Úsvit. Podle jeho předsedy Tomia Okamury zákon státní správu odpolitizovat nepomůže.

„Výsledná podoba služebního zákona, na které se dohodly vládní strany spolu s ODS a TOP 09 znamená, že obsazení postů ve státní správě bude řídit vláda, která bude zrovna u koryta,“ upozorňuje Okamura.

Prezident Miloš Zeman byl kritický k postupu ČNB při oslabení koruny | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman už uvedl, že bude novelu pravděpodobně vetovat. Vadí mu, že v návrhu zůstaly funkce politických náměstků.

Koalice se prezidenta ještě pokusí přesvědčit, aby to nedělal. Příští týden navštíví Zemana například místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Za panem prezidentem půjdu a zkusím se mu to vysvětlit, protože političtí náměstci byli už v návrhu z roku 2002 v období Zemanovy vlády. Pro pana prezidenta to tedy není nic nového. Pokud se rozhodne zákon vetovat, tak se vrátí do sněmovny, která prezidenta případně přehlasuje,“ dodává Bartošek.

Ještě před závěrečným hlasováním o zákonu by se měl s prezidentem sejít i premiér Sobotka. Podle něj by sice veto projednávání pozdrželo, ale i tak by mohl začít zákon v lednu platit.

Jana Čermáková, Petra Hosenseidlová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme