Jeden kufr a děti, víc si uprchlíci z východní Ukrajiny mnohdy sbalit nestihnou

Boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou zdevastovaly oblast Donbasu. Země odhaduje počet uprchlíků na 110 tisíc. Útočiště hledají v jiných regionech Ukrajiny. Nejvíc jich přijal Kyjev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci mají k dispozici bezplatné SIM karty i improvizovanou modlitebnu

Uprchlíci mají k dispozici bezplatné SIM karty i improvizovanou modlitebnu | Zdroj: Reuters

Jedna z čekáren na kyjevském hlavním nádraží funguje jako kontaktní místo pro uprchlíky z východu. Její součástí je také dětský koutek, protože lidé často přijíždějí i s malými dětmi.

Sedmiměsíčního vnuka drží na klíně i důchodkyně Olga. Do minulého týdne bydlela v malé vesnici v Luhanské oblasti. Ve válečné zóně už ale dál zůstávat nechtěla.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ukrajinskými uprchlíky mluvil zvláštní zpravodaj Vojtěch Berger

Přes dva týdny žila rodina na dieselovém agregátu. Díky elektřině pak mohli na chvilku zapnout ledničku nebo se podívat na zprávy. Z ruské strany je prý pořád ostřelovali.

Rozhodla se odcestovat za synem na západní Ukrajinu. S úsměvem říká, že jede jen na návštěvu. Domů by se chtěla vrátit hned zítra, půjde to ale podle ní nejdříve za měsíc.

Na útoky z Ruska si stále stěžuje i ukrajinská armáda, která v Doněcku a Luhansku spustila finální ofenzivu. Právě z předměstí Doněcku uprchl i Pavel s manželkou.

Na dva nebo tři dny se ocitli pod palbou z minometů. Ukrajinská armáda se prý vůbec neobjevila na rozdíl od jednotek separatistů, kteří stříleli z centra města do okolních čtvrtí.

Manželé z Doněcku nemají kam jít. Musí se spolehnout na náhradní ubytování, které jim nabídnou úřady, například ve vysokoškolské ubytovně. Sbalit si stihli jen jeden kufr a děti.

Nádraží v Kyjevě na Ukrajině | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme