Povinné ručení ještě podraží, pojišťovny musí přispívat do Fondu zábrany škod

Až o deset procent zdražilo od ledna povinné ručení a ceny pravděpodobně porostou dál. Pojišťovny musejí platit do Fondu zábrany škod i hasičům, a to zvyšuje jejich náklady až o tři miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava, dopravní zácpa, auto, kolona

Doprava, dopravní zácpa, auto, kolona | Foto: Filip Jandourek

Povinné ručení by se mělo zlevňovat díky stáří auta a beznehodovému průběhu, už přes rok ale pojišťovny ceny navyšují. Většina smluv se uzavírá na rok, zdražování tedy bývá postupné.

Každá pojišťovna musí o změně ceny informovat řidiče nejpozději šest týdnů před výročním dnem, tedy dnem podpisu smlouvy. Většinou ale posílají dopisy dříve, třeba tři měsíce předem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdražování povinného ručení mluvila redaktorka Eva Kézrová

Průměrně se ceny zvyšují v řádech stokorun. Pokud to pro zákazníka není akceptovatelné, může od smlouvy odstoupit a přejít k jiné pojišťovně. Ta ale nemusí nabízet stejný rozsah asistenčních služeb.

Důležité je si zjistit, co nabízí konkurence. S tímto průzkumem se pak řidič může vydat do vlastní pojišťovny. Dá se tak získat cena nižší než původně navrhovaná, potvrzuje jeden z řidičů:

„Když jdu na další rok uzavřít povinné ručení nebo havarijní pojištění, tak s sebou nesu nabídky od konkurenčních pojišťoven. Na sto procent to vždy dorovnají.“

Všechny pojišťovny se navíc shodují, že dosavadní zdražování ještě nepokrylo zvýšené náklady kvůli zákonným odvodům. Takže ceny povinného ručení budou ještě stoupat. Otázkou je komu a jak moc, popisuje odborník na autopojištění Pavel Ronovský.

„Největší zdražení pojišťoven je vždy u mladých řidičů a u těch, kteří nemají bonusy, mají škody a jsou pro pojišťovny nejvíce rizikoví,“ konstatuje Ronovský.

Eva Kézrová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme