Platy v Národním divadle vzrostou o 3,5 procenta. Je to kompromis, říká šéf Burian

Všech zhruba 1200 zaměstnanců Národního divadla v Praze dostane od 1. ledna 2015 přidáno. Na zvýšení platů o 3,5 procenta se dohodli ministři kultury a financí Daniel Herman (KDU-ČSL) a Andrej Babiš (ANO). Podle ředitele první scény Jana Buriana se však i tak bude třeba ke způsobu a výši odměn v budoucnu vrátit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha, Narodni divadlo (ilustrační foto)

Praha, Narodni divadlo (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Je to samozřejmě kompromis, protože tu mzdovou situaci v Národním divadle je třeba v budoucnu řešit radikálně,“ poznamenal Burian v rozhovoru pro Český rozhlas.

Jako příklad uvedl platy hudebníků. „V České filharmonii jsou průměrné platy někde přes 47 tisíc, u nás v orchestru je to asi 23 tisíc,“ uvedl Burian, podle nějž není k tak rozdílnému ohodnocení důvod.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mzdách v Národním divadle mluvil šéf první scény Jan Burian

„Musíme si uvědomit, že každý muzikant u nás odehraje takových 120, někdy i 140 představení, ale kromě toho zkouší pět šest premiér, čili ta výkonost je poměrně vysoká,“ argumentoval Burian.

Burian se dlouhodobě snaží prosadit zákon o veřejné instituci v kultuře. Zákon by měl mimo jiné umožnit, aby herec úspěšného divadla dostal přidáno.

Pro herce s příjmem kolem 20 tisíc hrubého, což je v současnosti průměr u herců první scény, by to mohlo znamenat zlepšení, na něž v současnosti dosáhne jen těžko.

„My máme nejen tabulkové platy, ale také limit prostředků, které můžeme utratit na mzdy. Jinými slovy divadlo, i když je ekonomicky úspěšné – jezdí po zájezdech, chodí do něj hodně diváků – nesmí peníze, které vydělá, takzvaně navíc použít vůbec do odměňování těch, kteří to divadlo tvoří,“ vysvětlil Burian.

Ředitel pražského Národního divadla Jan Burian | Foto: Tomáš Vodňanský

Podle něj se jedná o přežitek. „Možná to takhle bylo rozumné před rokem 1989, ale 25 let po revoluci určitě ne,“ dodal.

Zvýšení platů by se nemělo týkat jen první scény, dvě miliardy ze státního rozpočtu půjdou do všech příspěvkových organizací ministerstva kultury – zákon se ně dívá stejně jako na státní zaměstnance.

Přehrát

00:00 / 00:00

To, jak je to s platy v Národním divadle, přiblížila redaktora Zuzana Vlčková

Podle ministra kultury Daniela Hermana je důležité, že se na příští rok podařilo peníze najít, poznamenal však zároveň, že co bude dál, není možné odhadovat.

„Vidíme, že situace nejenom ve světě, ale i v Evropě není úplně jednoduchá. Já pevně věřím tomu, že se situace stabilizuje, že ekonomický rozvoj umožní, abychom rozhodně směřovali nahoru,“ řekl Herman.

Zuzana Vlčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme