Island nařídil evakuaci turistů z okolí sopky Bárdarbunga

Islandské úřady nařídily kvůli možné erupci evakuaci turistů z okolí sopky Bárdarbunga. Seismologové tam od soboty zaznamenali více než 3000 otřesů, některé i v hodnotě přes čtyři stupně Richterovy škály. Zda tento největší vulkanický systém na Islandu skutečně exploduje, však zatím není možné určit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erupce sopky Eyjafjallajökull

Erupce sopky Eyjafjallajökull | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Henrik Thorburn

O evakuaci turisty oblíbené oblasti severně od ledovce Vatnajökull rozhodly úřady už v úterý v noci. Akce, která začala v dnešních ranních hodinách, se bude prý týkat pravděpodobně 100 až 150 lidí. Ohrozit by je mohly mimo jiné záplavy způsobené výbuchem pod ledovcem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vulkánu Bárdarbunga mluvila geoložka a odbornice na islandské sopky Pavla Dagsson Waldhauserová

Erupce by také mohla uvolnit prach do ovzduší, což by mohlo vést k případnému omezení letecké dopravy nad ostrovem. Už nyní platí pro přelety oranžový, tedy druhý nejvyšší výstražný stupeň.

Zda by prach narušil leteckou dopravu, jak se to stalo v roce 2010 při erupci vulkánu Eyjafjallajökull, bude podle seizmologa Martina Hensche záviset na tom, do jaké výšky se popílkový mrak dostane (Bárdarbunga s nadmořskou výškou 2009 metrů je druhým nejvyšším vrcholem Islandu), a také na tom, jak moc bude prach jemný.

Geoložka a odbornice na islandské sopky Pavla Dagsson Waldhauserová podobné následky jako při erupci v roce 2010 neočekává. „Chemické složení toho materiálu je podstatně jiné, takže přímé ohrožení letecké dopravy by nemělo být tak zásadní,“ vysvětlila.

Připomněla také, že se zatím jedná pouze o varování a soptění ještě není jisté.

„Ona se ta malá zemětřesení posouvají směrem k severovýchodu, jsou teprve v hloubce tři až sedm kilometrů a vypadá to, že se teprve naplňuje jakýsi velký magmatický krb té sopky, takže zatím není jisté, že k erupci dojde,“ dodala geoložka.

Přesto odborníci ve vzdálenosti 30 kilometrů od vulkánu instalovali webovou kameru, která snímá oblast, kde se případné erupce nejvíce očekávají. A se sledováním sopky pomáhá i pobřežní stráž, která pro tento úkol vyčlenila své letadlo.

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme