Drama v Sydney ukončil zásah policie. Zemřel únosce a dva rukojmí

Po více než šestnácti hodinách zasáhla australská policie v kavárně v centru Sydney, kde držel útočník skupinu rukojmích. Při operaci zemřeli tři lidé včetně samotného pachatele, dalších šest osob utrpělo zranění. Čin má podle australských médií na svědomí íránský imigrant, který již měl problémy se zákonem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři odvážejí zraněné rukojmí z kavárny v Sydney

Záchranáři odvážejí zraněné rukojmí z kavárny v Sydney | Zdroj: Reuters

Do kavárny vtrhli policisté poté, co uvnitř vypukla střelba. Podle komisaře Andrew Scipiona byl zákrok nezbytný, v ohrožení prý byly další životy.

Ozbrojený zásah provázely výbuchy a střelba. Z kavárny vzápětí vyběhla skupina vyděšených rukojmích. Na místě zasahovali záchranáři, kteří poskytovali první pomoc zraněným. Na nosítkách odnesli několik lidí do připravených sanitek.

Mrtvými rukojmími jsou 34letý muž a 38letá žena. Zatím není jasné, zda se stali obětí střílejícího únosce či palby policistů. Australská média předtím spekulovala, že zločinec zabil nejméně jednoho ze svých zajatců.

Kavárnu po skončení policejního zásahu ještě preventivně prohledával pyrotechnický robot. Útočník totiž vyhrožoval, že má u sebe výbušniny.



Drama začalo v neděli před půlnocí SEČ, kdy policie dostala hlášení muži s taškou, který vtrhl do kavárny a obchodu s cukrovinkami Lindt v centru Sydney. Podle informací majitele kavárny bylo v té době v podniku deset zaměstnanců a asi 30 zákazníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci v Sydney popsal producent českého vysílání rádia SBS v Austrálii Filip Koubek

Policie později upřesnila, že rukojmích bylo celkem 17. V předchozích hodinách se několika podařilo uprchnout.

Podle australských médií je útočníkem 49letý uprchlík íránského původu Man Haron Monis. V Austrálii pobývá od roku 1996.

V současné době ho policie vyšetřuje v souvislosti s vraždou jeho bývalé manželky, na kontě má více než 40 přestupků týkajících se násilných a sexuálních trestných činů. Zároveň také v minulosti posílal výhružné dopisy rodinám australských vojáků.

Muž se sám označoval za duchovního a před lety se údajně věnoval černé magii. Nakonec se podle všeho přiklonil k islámskému radikalismu a jako "osamělý vlk" se rozhodl k víceméně improvizovanému činu. Policie potvrdila svou hypotézu, že šlo o ojedinělý incident.

Policejní zábor Sydney | Foto: Český rozhlas

ČTK, Martin Hromádka, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme