Mezi Hamásem a Izraelem platí od 18 hodin příměří, v Gaze propukly oslavy

Hamás a Izrael se dohodly na příměří pro Pásmo Gazy. Klid zbraní vstoupil v platnost v 18 hodin SELČ. Informovali o tom zástupci Egypta, který mírová jednání zprostředkovává. Rozhovory o definitivním uspořádání vztahů mezi Pásmem Gazy a Izraelem mají začít za měsíc v Káhiře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Gaze oslavují příměří, které vstoupilo v platnost 26. srpna v 18. hodin SELČ

Lidé v Gaze oslavují příměří, které vstoupilo v platnost 26. srpna v 18. hodin SELČ | Zdroj: Reuters

Příměří bylo vyjednáno na neurčitou dobu a má umožnit dopravu humanitární pomoci do Gazy. Izrael souhlasil, že uvolní blokádu hraničních přechodů a umožní do pásma dovoz léků, potravin a stavebního materiálu.

„Doufám, že příměří bude doprovázet naplnění požadavků a potřeb našich lidí v Gaze, a že jim budou doručeny léky a potraviny. Očekávám také, že se začne rekonstruovat vše, co vojenská agrese zničila,“ prohlásil v Rámalláhu palestinský prezident Mahmúd Abbás.

V ulicích měst Pásma Gazy propukly oslavy. Palestinci považují klid zbraní za své vítězství. Izrael je k němu ale spíš skeptický. Minulá příměří totiž byla vždy porušována.

Někteří ministři izraelské vlády kritizují rozhodnutí premiéra Benjamina Netanjahua k dohodě přistoupit.

Krátce před začátkem příměří zabil minometný granát izraelského civilistu. Sedm týdnů trvající konflikt má na svědomí více než 2200 lidských životů.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme