Centrální ostravský obvod chystá rozšíření veřejných toalet do dalších míst

V centru Ostravy zoufale chybí veřejné toalety. Stěžují si na to místní i turisté, kteří často musejí spoléhat na dobrou vůli obsluhy restaurací nebo bufetů. Někteří neváhají kvůli návštěvě záchodu utratit i nějakou tu korunu za kávu nebo dokonce uzeninu, jen aby nezažili nepříjemnou nehodu. Radnice teď slibuje, že dostupných záchodků v budoucnu přibude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukazatel WC

Ukazatel WC | Foto: Jan Rosenauer

„Jdu tady do bufetu, koupím si deset deka salámu , oni mi dají lístek a s tím lístkem můžu jít na záchod,“ popisuje jeden z obyvatel Ostravy.

I takhle musejí někteří lidé na centrálním ostravském náměstí řešit akutní potřebu. Bufety, kavárny a další podniky občas berou doslova útokem. Například pro paní Boženu, která do Ostravy přijela hlídat vnuka, to bylo nepříjemné překvapení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvníci centra Ostravy by se mohli dočkat nových veřejných záchodů. Podrobnosti zjišťoval Stanislav Janalík

„Jsem z Piešťan, je to malé město proti Ostravě, ale jsou tam dvoje městské WC, opravdu slušné. Tohle tady chybí,“ podivuje se paní Božena.

Jen o několik set metrů dál jsou podzemní toalety u hotelu Imperial. Ty ale návštěvníky příliš netáhnou. Modernější veřejné záchody na Frýdlantských mostech jsou pro turisty, kteří přišli například do Ostravského muzea, z ruky.

Až se v září radnice centrálního obvodu přestěhuje do budovy bývalé České spořitelny, najdou lidé další toalety i tam. Navíc obvod uvažuje také o rozšíření do dalších míst.

„Mělo by se jednat o jejich doplnění například na náměstí Msgre Šrámka, do Husova sadu nebo do Sadu Boženy Němcové. Jednalo by se o samočistící toalety, které vyžadují dost finančních prostředků, takže ještě nemáme přesně určeno, kdy se postaví,“ potvrzuje mluvčí centrálního obvodu Jana Pondělíčková.

O víkendu obchody nepomohou

Ani podobné rozšíření ale nemusí problém vyřešit. Hlavně o víkendu totiž ve vylidněném centru návštěvníky při střevních potížích nezachrání ani osvědčené podniky.

„V sobotu a v neděli je veliký problém, protože tady je mrtvo. Není nic otevřené, není tady kde zajít na zmrzlinu, prostě nic,“ říká například pan Radomír.

O víkendu tak lidé mohou zkusit štěstí alespoň v Komenského sadech, kde v Dětském ráji najdou toalety zdarma.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme