Ukrajinské cestovní agentury lákají turisty na exkurze do sídla svrženého prezidenta

Ukrajinská ekonomika sčítá obrovské ztráty kvůli válce na východě země. Boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou poškodí hornický průmysl, zemědělství, ale i celkový obraz Ukrajiny v cizině. Turistika v Kyjevě zažívá kritické období a cestovní agentury vozí návštěvníky i na místa, která se atraktivními stala teprve nedávno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Janukovyčovo sídlo se zahradou je přístupné turistům

Janukovyčovo sídlo se zahradou je přístupné turistům | Foto: Vojtěch Berger

„Cizinci nebudou jezdit do země, kde se střílí. A to, že Luhansk nebo Doněck leží od Kyjeva přes 1000 kilometrů daleko, je pro turisty totéž, jako by to bylo za rohem,“ říká Arsenij Finberg z agentury Zajímavý Kyjev.

„70 procent turistů v Kyjevě dřív byli Rusové, teď tu z pochopitelných důvodů nejsou. A my jsme na tom hodně špatně,“ dodává.

V nové politické situaci se rychle zorientoval. Po únorovém pádu režimu Viktora Janukovyče zařadil do nabídky svojí agentury i výlety do Mežihyrja, kde měl exprezident luxusní sídlo a obrovský park s jezery i unikátní výsadbou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novou turistiku na Ukrajině se zajímal zpravodaj Vojtěch Berger

Přibližně 30 kilometrů na sever od Kyjeva, na území velkém jako Monako, dnes můžou lidé žasnout nad opulentní rezidencí bývalého ukrajinského vládce.

Samotné vstupné stojí pouze 20 hřiven, místní ale vydělávají peníze na různých doplňkových službách. Zájem turistů je velký a agentura pana Fromina sem vypravuje prakticky každý den jeden autobus.

Rezidenci si pochvalují například dvě z přítomných návštěvnic. O politice se bavit nechtějí, hlavně že je prý park otevřený pro všechny. Postavili ho totiž z peněz daňových poplatníků.

Arsenij Finberg doufá, že se situace brzo zlepší a Ukrajina bude zase destinací, kam lidé budou jezdit rádi. Zatím jeho průvodci vyprávějí návštěvníkům Kyjeva o pár měsíců starých událostech z náměstí Nezávislosti a o desítkách lidí, kteří tam zemřeli.

Jeho agentura organizuje i speciální individuální exkurze pro potenciální mecenáše do míst, kde v provizorních podmínkách žijí běženci z Doněcké a Luhanské oblasti a ukazuje dárcům konkrétní příběhy lidí, kteří potřebují nejen finanční pomoc.

Pokladna u vstupu | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme