Zapřažená krása na Hradě. Výstava historických kočárů potrvá dva měsíce

Desítky luxusních kočárů, ale i saní a nosítek zaplnily Jízdárnu Pražského hradu. Začala tam výstava Zapřažená krása, která představuje tyto dopravní prostředky z 18. až 20. století. Slavnostně ji zahájil příjezd historického kočáru typu kupé a fanfáry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava historických kočárů, saní a nosítek v Jízdárně Pražského hradu

Výstava historických kočárů, saní a nosítek v Jízdárně Pražského hradu | Zdroj: ČTK

V rozlehlé místnosti s vysokým stropem se blyští zlatem zdobené kočáry s červenými koly i ty střídmější z leštěného dřeva. Nejcennější z nich je kočár po bývalém olomouckém arcibiskupovi.

„Je to kočár, který je ve vrcholně barokních formách s ještě nerozvinutou rokokovou ornamentikou, pochází z 20. let 18. století,“ přibližuje kurátor sbírek Pražského hradu Jaroslav Sojka. Jeho hodnotu odhaduje zhruba do 10 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavě Zapřažená krása natáčela redaktorka Klára Fleyberková

Všechny kočáry a saně musely svého času urazit i desítky kilometrů. Běžně se jezdilo například z Prahy do Vídně a z Vídně dál do Říma. Jak ale Jaroslav Sojka dodává, cesty kočárem měly postupem času i jiný význam než ten čistě praktický.

„Jízda v kočáru byla součástí ceremoniálu. Dříve jezdili v kočáru jenom starci, nemocní nebo méně postavení. Zatímco ten vladař, ten opravdový vůdce, ten suverén jel samozřejmě na koni. Vzpomeňte si na všechna zobrazení Ludvíka IVX., Augusta Silného a tak dál. Nikdo se nenechával zobrazovat v kočáru, ale na koni.“

Kromě historických dopravních prostředků je na výstavě i jeden exponát, který se dodnes využívá. Jedná se o lafetu potaženou černým sametem, která vezla ostatky T. G. Masaryka nebo Václava Havla. Výstava Zapřažená krása bude v Jízdárně Pražského hradu až do 19. října.

Zapřažená krása v Jízdárně Pražského hradu | Foto: ČTK

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme