Flákali se a fetovali, to mně vadilo, říká Tišer. Box učí na Žižkově už 20 let

Už dvacet let trénuje někdejší boxerský reprezentant Stanislav Tišer na pražském Žižkově mladé závodníky i děti z ulice. Úspěšný sportovec tmavé pleti založil Box Club Žižkov v roce 1994 s cílem nabídnout mladým Romům vyžití a uchránit je tak od problémů s drogami. Postupem času však nezůstalo jen u této skupiny. Dnes v klubu trénují lidé z nejrůznějších sociálních vrstev, různých národností, různého vzdělání, věku i pohlaví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škola boxu na Žižkově, Stanislav Tišer

Škola boxu na Žižkově, Stanislav Tišer | Foto: Filip Jandourek

I když Box Club Žižkov nemá vlastní profesionální zázemí, na tréninky do vypůjčené tělocvičny se mladí i vysloužilí boxeři rádi vracejí.

„To je genius loci,“ říká k boxerské tělocvičně Marek Vícha. „Každý klub má svoje, tady se všechno točí kolem charakteru a hlavně charismatu pana Tišera. Nikomu nevadí prošlapané parkety, potrhané pytle, hlavní je ta parta,“ dodává.

Marek Vícha, který v současnosti pracuje jako státní úředník, se boxu věnuje víc než patnáct let. Většinu z nich strávil právě v Box Clubu Žižkov, který před dvaceti lety založil Stanislav Tišer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o Stanislavu Tišerovi a jeho boxerském klubu na Žižkově natočila redaktorka Veronika Štefanová

„Na Žižkově se po revoluci vzmohla vlna lidí, kteří začali brát drogy, fetovali různé tolueny a flákali se po parcích, a to mně vadilo,“ vysvětluje Stanislav Tišer.

Mladým lidem ze Žižkova se proto rozhodl nabídnout jiný svět – sport. „Celý život jsem dělal sport a bez něj snad ani neumím žít. Tak jsem si prostě založil ten box znova. Pronajal jsem si tělocvičnu, nakoupil jsem pytle a nahnal jsem je do tělocvičny,“ popisuje Stanislav Tišer.

Klub založil v roce 1994, tři roky po skončení své aktivní kariéry, a s cílem pomáhat mladým ho vede i dnes. Proto k němu mají otevřené dveře i ti, kteří by si to jinak nemohli dovolit.

„Když sem přijde člověk, který na to nemá peníze – je na sociálce nebo je bez rodičů – tak tady neplatí ani korunu,“ říká Tišer.

Škola boxu na Žižkově | Foto: Filip Jandourek

Jeho žáci se účastní druholigových zápasů a vyhrávají. Pro Tišera je však důležité hlavně to, že se rádi vracejí. „Třeba tady Roman chodí takových osm deset let,“ ukazuje na jednoho ze svých svěřenců.

Jako Romovi mu záleží i na tom, aby pomáhal ostatním lidem tmavé pleti. „Nevím, co bych asi dělal, kdybych nedělal box. Co by ze mě bylo,“ zamýšlí se.

„Jak není žádný přínos pro tuhle republiku, tak je to špatně. Takový jsem nechtěl nikdy být a docela se mi to povedlo,“ podotýká.

Do klubu chodí dospělí i děti, amatéři, profesionálové, muži i ženy. „Přečetla jsem si o Box Clubu Žižkov, o trenérovi Tišerovi, zašla jsem na trénink a zalíbilo se mi to. Box krásně dokázal uvolnit fyzické napětí, psychické napětí,“ popisuje své boxerské začátky Zuzana Šmídová.

Škola boxu na Žižkově | Foto: Filip Jandourek

Ta se po letech dokonce vypracovala na Tišerovu asistentku v ringu. „Pokud pouze asistuju, podávám ručník a vodu, je to jednoduché,“ vysvětluje.

Složitější to má žena s trenérskou licencí, když jede s borci na závody sama. I když jak se to vezme. „Hlavně to oceňuje mladší přípravka, desetiletí, třináctiletí kluci, ti tu ženu berou trošku lépe,“ říká Zuzana Šmídová.

Box Club Žižkov funguje ve vypůjčených prostorách. Z tělocvičny, kterou Tišerovi slibovala Praha 3, nakonec sešlo. Stanislav Tišer se však nevzdává a vhodný prostor hledá dál.

kov, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme