Rasismu je třeba vyhlásit nulovou toleranci, řekl ministr Herman v Letech

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) je pro nulovou toleranci k projevům rasismu a xenofobie. Řekl to při pietním shromáždění v Letech u Písku na místě bývalého romského koncentračního tábora. Nebezpečí neofašismu podle ministra stále trvá a je třeba se poučit z minulosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní vzpomínka v Letech u Písku

Pietní vzpomínka v Letech u Písku | Zdroj: ČTK

„Není možné tolerovat, že by země nebo její části, v různých, třeba i evropských zemích tomu tak je, spravovali lidé, kteří prostě budou označovat některé jiné spoluobčany za méněcenné jenom proto, že jsou jiné rasy,“ prohlásil Herman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem kultury Daniele Hermanem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Ministr kultury dodal, že by se Česko nemělo ukolébat tím, že se v tomto směru nic neděje. Podle něj jsou proto podobné akce jako ta, která se dnes konala v Letech, hodně důležité. Zároveň připomněl, že tamní tábor byl za druhé světové války minimálně v jednom aspektu velmi specifický.

„Tábor nebyl přímo pod vedením německých nacistů, ale pod vedením jejich českých spolupracovníků. Ti dozorci byli Češi, a to je tedy náš podíl na romském holokaustu. A to si myslím, že je důležité téma, ke kterému se musíme umět postavit,“ zdůraznil Daniel Herman.

Tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů.

Pomník více než tří set obětí někdejšího pracovního tábora pro Romy v Letech se nachází v blízkosti vepřína, za jehož odstranění už několik let bojují především pozůstalí obětí z tábora. Vepřín totiž stojí přímo na místě, kde v minulosti pracovní tábor byl. Zástupci českých vlád však dříve několikrát uvedli, že v rozpočtu nejsou peníze na vykoupení objektu.

Podle Hermana se snaží současná vláda na tomto problému pracovat a najít řešení. „Na základě žádosti pana premiéra s panem ministrem Dienstbierem nyní shromažďujeme materiály a myslím si, že ve velice brzké době zahájíme konkrétní jednání, která nám ukážou další směr. Musíme znát konkrétní názory majitelů, musíme vědět, co oni očekávají, a samozřejmě musíme mít mantinely cenové,“ doplnil ministr.

Pietní místo Lety u Písku | Foto: Český rozhlas

Martin Pokorný, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme