Superlaser v Dolních Břežanech by mohl naplno vystřelit napřesrok. Bude mít energie jako Slunce

Když vystřelí, bude to jako když na vás z obrazovky počítače na krátký moment zasvítí všechna energie Slunce. Tak silný bude laser L4, který už víc než rok připravují ke spuštění vědci ve středisku ELI Beamlines v Dolních Břežanech. L4 bude se svými 10 pettawatty nejvýkonnějším zařízením na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Magazín Experiment Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří vakuový kompresor laseru L4 v Dolních Břežanech

Obří vakuový kompresor laseru L4 v Dolních Břežanech | Zdroj: Facebook ELI Beamlines

V květnu 2019 začali v ELI Beamlines s přípravami na testovací výstřely. Při nich laser L4 ještě zdaleka nedosahoval špičkového výkonu 10 pettawattů. Pro vědce z ELI Beamlines ale bylo klíčové, že i bez zesílení na tuto požadovanou hodnotu splňoval paprsek potřebná kritéria.

„Prověřovali jsme laserový puls, který z laseru vystupuje, asi ve třiceti parametrech a postupně jsme odškrtávali jednu položku za druhou. Na této řadě výstřelů jsme si ověřili, že systém funguje tak, jak jsme si přáli,“ popisuje Pavel Trojek z oddělení laserových systémů.

Jak sestavit ‚ponorku‘?

Prvním krokem k tomu, aby tým z ELI Beamlines mohl paprsek začít zesilovat, byla instalace obřího kompresoru. Ten do Břežan přivezli v létě. Jde o obrovskou vakuovou strukturu o rozměrech 20 krát 4 krát 5 metrů, jejíž komponenty pocházejí až na jednu malou výjimku všechny z USA.

Nikde na světě není zařízení do této velikosti vybudované, doplňuje šéf laserových technologií ELI Beamlines Bedřich Rus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý magazín Experiment z 4. ledna 2020

„Má vzhled takové zvláštní ponorky a uvnitř je množství super přesných mechanismů a elektroniky. Osadit všechny tyto systémy bude hlavním úkolem roku 2020.“

Vědci věří, že v horizontu jednoho roku se jim podaří získat první puls z kompletního systému. Do plného provozu by se laser L4 mohl dostat zhruba za rok a půl.

Vojtěch Koval, Anna Duchková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme