Vakcína proti covidu-19 by mohla být schválena za rok. Evropská léková agentura zkoumá 115 prostředků

Vakcína proti covid-19 by v optimistickém případě mohla být schválena asi za rok, řekl zástupce Evropské lékové agentury Marco Cavaleri, který odpovídá za vakcíny. Podle agentury Reuters také řekl, že je skeptický ohledně tvrzení, že očkování proti novému typu koronaviru by mohlo být k dispozici už v září.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterodam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování, vakcína, lék, doktor, injekce, sříkačka

Vakcína proti covid-19 by v optimistickém případě mohla být schválena asi za rok (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Co se týče vakcín, v jejichž případě musí výzkum začít od nuly, bychom podle optimistického scénáře mohli mluvit od nynějška o roku,“ řekl Cavaleri. Evropská léková agentura zkoumá 115 různých léčebných prostředků na nemoc covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Podle Cavaleriho by některé z nich mohly být v Evropě schváleny už letos v létě. O jaké jde, ale podle Reuters neřekl.

Přichází pozdě, s malými investicemi a je zastaralý, komentuje plán na českou vakcínu biochemik

Číst článek

Evropská komise začátkem tohoto měsíce zorganizovala dárcovskou konferenci na podporu vývoje vakcíny a léků proti koronaviru na globální úrovni. Očkovací látku proti covidu-19 začaly zároveň v Česku vyvíjet Státní zdravotní ústav, Ústav hematologie a krevní transfuze a Institut klinické a experimentální medicíny.

„Cílem je zajistit ochranu proti novému typu koronaviru. Už ho zkoumáme nějaký čas a díky tomu máme dostatek informací a zkušeností, abychom se mohli pustit do tak ambiciózní práce, jako je vakcína proti tomuto onemocnění,“ řekl na začátku května při představení vývoje ministr Adam Vojtěch za ANO.

Několika předních členů Učené společnosti České republiky přesto vyslovilo podezření ohledně zkušenosti a kompetentnosti iniciátorů tohoto výzkumu. Radí, aby se Česko připojilo ke snahám Evropské unie o vývoj vakcíny.

„Všechno je tady špatně – nápad přichází moc pozdě, s malými investicemi, je poměrně zastaralý a nestojí za ním lidé, kteří prokázali, že by něco takového mohli zvládnout,“ komentoval situaci minulý týden pro Český rozhlas Plus prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme