Ministerstvo: Čechům pro cestu do Chorvatska bude stačit rezervace ubytování, test nebudou potřebovat

Čeští turisté by se měli do Chorvatska dostat bez nutnosti předložit negativní testy na covid-19. Stačit bude rezervace ubytování. Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek v pátek řekl Radiožurnálu, že to vyplývá z vyjádření chorvatských úřadů. Česko na pondělí chystá jednání o podmínkách cest do Řecka, plánované otevření hranic se Slovenskem a Rakouskem by mohla komplikovat situace v Německu, které s Rakouskem otevře hranice 15. června.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnice do Splitu. Po dálnici můžete jet maximálně 130 kilometrů v hodině a chorvatský autoklub doporučuje nesnažit se dojíždět z Česka k moři až nadoraz a v případě známek únavy si odpočinout.

Čeští turisté by se měli do Chorvatska dostat bez testů na covid-19 a na základě rezervace ubytování, řekl Radiožurnálu náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Chorvatsko je tradičně nejoblíbenější zahraniční destinací Čechů. Podle údajů Českého statistického úřadu (o cestách delších než čtyři dny) tam v roce 2018 přijelo 813 000 českých turistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý speciál Radiožurnálu k letním dovoleným

„Pokud budete projíždět Rakouskem bez zastávky, tak projedete zároveň bez testů i Slovinskem až do Chorvatska. Rezervaci ubytování vám budou kontrolovat už na rakousko-slovinské hranici,“ řekl Radiožurnálu Smolek. „Tak nám to včera Chorvati potvrdili.“

Na hranicích bude potřeba předložit rezervaci na ubytování v Chorvatsku, protože při průjezdu státem Slovinci na své území vpustí jen lidi, kteří mají umožněný vstup do některého dalšího státu, upřesnil náměstek.

Jsem přesvědčen, že letní dovolená na Jadranu není iluzí, řekl ministr zahraničí Petříček

Číst článek

Ministerstvo podle Smolka zjišťuje další detaily o potřebných náležitostech u chorvatské strany. „Úřady ještě nedaly podrobnosti ohledně podmínek. Vstup do země je ale možný nejen na základě, že tam máte dům nebo jachtu, ale měla by stačit už pouhá rezervace ubytování,“ dodal. Ohledně podmínek cest do Řecka chystá diplomacie na pondělí videokonferenci.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu řekl, že hranice s Rakouskem a Slovenskem by se mohly otevřít 8. nebo 15. června. Smolek termíny potvrdil, v plánování však podle něj hraje roli to, že Rakousko chce s epidemiologicky nebezpečnějším Německem otevřít hranice 15. června. „V tom případě si musíme všichni říct, jestli jsme schopni epidemiologicky akceptovat Německo,“ uvedl.

Věra Štechrová, bar, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme