Na Brněnskou přehradu se vrátila památkově chráněná loď Dallas. Nové jméno musí schválit Rada

Památkově chráněná loď Dallas je zpátky v Brně. V noci na úterý ji k Brněnské přehradě přivezlo nákladní auto z Hlavečníku v Pardubickém kraji. Tam unikátní plavidlo sestrojené i z tramvajových dílů déle než rok opravovali technici.

Video Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V přístavišti na přehradě u velké bílé kotvy stojí žlutý tahač. Na něm je přikurtovaná novotou se lesknoucí bílá loď, část plavidla, která bude potopená ve vodě, je lemovaná červeným pásem, naopak střecha lodi je zelená. Vidět jsou zrestaurovaná okna ze starých tramvají, také dřevěné dveře s kulatými průhledy jako do kajuty. Dallas už rozhodně nevypadá jako ten oprýskaný vrak, který tu ještě loni stál.

Památkově chráněná loď Dallas opouští břeh Brněnské přehrady. Čeká ji kompletní rekonstrukce

Číst článek

Na místě se teď kromě řady místních lidí s fotoaparáty připravují ještě jeřáby, které tento kolos sundají z toho tahače na pevninu, což bude několikahodinová operace. Technici dopravního podniku pak ještě budou muset domontovat druhou odkrytou palubu, na kterou zevnitř lodi vedou bílé železné schody, a to včetně kormidelny a zábradlí a taky baterie, která se ale přidá do podpalubí k tramvajovému elektromotoru.

Loď by měla vyplout o letních prázdninách. O jméně ještě rozhodnuto není. Lidé mohli tři měsíce hlasoval, které jméno se jim líbí nejvíc, jestli se vrátit k původnímu názvu Moskva, nebo vybrat nová jména Morava či Bratislava.

Hlasování sice skončilo v neděli, ale výsledky ještě musí posvětit Rada města Brna, ta zasedne zítra, takže o tom, co pracovníci dopravního podniku města Brna namalují červenou barvou na příď lodi, budeme vědět až ve středu odpoledne.

Jméno Dallas lodi zůstat nemůže, protože poté, co starý Dallas před skoro deseti lety musel kvůli svému stavu na mělčinu, vyplul Dallas nový. Teď by tak po přehradě pluly dvě lodi se stejným jménem, což dopravní podnik nechce.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme