Policie v Bělorusku zadržela dvacet novinářů, včetně zpravodajů agentur Reuters nebo TASS

Běloruská policie ve čtvrtek zadržela v centru Minsku dvě desítky novinářů, včetně zpravodajů západních tiskových agentur Reuters a Associated Press a ruské státní agentury TASS. „Novináři byli zadrženi kvůli ověření totožnosti,“ řekla agentuře Interfax policejní mluvčí.

Tento článek je více než rok starý.

Minsk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukašenkovo vítězství zpochybňuje jak opozice, tak široká veřejnost a zemí již týden zmítají masové protesty

Novináři byli na náměstí, kde opozice avizovala další z protestních akcí proti autoritářskému režimu. | Foto: Vasily Fedosenko | Zdroj: Reuters

Zadržení novináři se podle Reuters chystali sledovat opoziční protesty v centru hlavního města. Policisté žurnalistům zabavili jejich telefony a doklady, uvedla agentura s odvoláním na očitého svědka.

Novináři byli na náměstí, kde opozice avizovala další z protestních akcí proti autoritářskému režimu.

Rusko vytvořilo na Lukašenkovo požádání policejní zálohy. Zatím ale není potřeba je použít, uvedl Putin

Číst článek

Policisté odvezli zadržené novináře mikrobusem na jednu z policejních stanic. Mluvčí ministerstva vnitra podle Interfaxu ujistila, že pokud novináři mají v pořádku doklady a akreditace, budou propuštěni. Mluvčí ruského velvyslanectví agentuře řekl, že zprávy o zadržení ruských novinářů ambasáda ověřuje.

Protesty propukly po prezidentských volbách z 9. srpna, které podle úřadů pošesté vyhrál Lukašenko, tentokrát s více než 80 procenty hlasů, zatímco opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská získala deset procent. Hodně Bělorusů pokládá tento výsledek za zfalšovaný. Opozice, stejně jako Evropská unie, výsledek voleb neuznává. Protesty, které nepotlačily ani brutální policejní zákroky v prvních dnech po volbách, pokračují třetí týden.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme