OBRAZEM: Hroby českých Němců jsou ve špatném stavu. O jejich zachování se snaží spolky i města

V Česku se nachází stovky tisíc německých hrobů. O tom, v jakém stavu se hroby nachází, se během roku 2020 zabývaly fotografka serveru iROZHLAS.cz Michaela Danelová a novinářka na volné noze Lucie Römer. Společně navštívily 15 tisíc hrobů na 50 místech, především na Karlovarsku a Ústecku. Výsledek je možné vidět na výstavě Pozdrav z druhé strany, která začíná v úterý v Galerii Sněmovní 7.

Obrazem Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Německé hroby v Česku se nachází v bodě zlomu, kdy řady českých Němců stále více řídnou. Podobně slábne podpora od odsunutých členů menšiny a materiály, z nichž jsou hroby vyrobeny, z velké části dožívají,“ hodnotí svá zjištění novinářka Römer.

Merkelová: Pro vyhnání Němců po 2. světové válce neexistovalo morální ani politické ospravedlnění

Číst článek

Česko se v minulosti k tomu, že se bude o hroby odsunutých Němců starat, zavázalo hned v několika mezinárodních smlouvách. „Většině pozůstalých stát údržbu hrobů znemožnil, péči o ně nám jako menšině tedy dluží,“ řekl novinářské dvojici Martin Dzingel, prezident Shromáždění Němců v Čechách a na Moravě.

Stát se sice zavázal o hroby pečovat, zákon, jenž by tuto činnost obcím ukládal, nicméně neexistuje. „Na tyto účely neexistují ani státní dotace,“ komentuje Römer.

Řada obcí tedy německé hroby nadále likviduje. „Je třeba vyčlenit speciální položku ve státním rozpočtu, která bude pouze pro tyto účely,“ dodává Dzingel.

Zdevastované hroby

Aby bylo možné odhadnout náklady a zvolit cestu, kterou v péči o německé hroby v Česku jít, bylo nejprve třeba německé hroby zdokumentovat. „Většina hrobů, které jsme navštívily, byla značně zdevastovaná,“ shrnuje Römer, která pohraničí s fotografkou Michaelou Danelovou projela.

Hákové kříže i nápisy v němčině. Na židovském hřbitově nedaleko Štrasburku někdo zneuctil 96 hrobů

Číst článek

Podle dvojice byly některé hřbitovy zdevastované jako celek. Bylo na nich velké množství propadlých náhrobků a děr, někde se nacházely obnažené lidské kosti a lebky. „Často nás mrazilo z míry lidské neúcty, jinde jsme cítily vděk a naději, a to zejména na místech, kde se podařilo uchovat dechberoucí umělecká díla, například ve Vejprtech a Teplicích,“ dodávají.

Řada měst se nyní hlásí ke svému německému odkazu a promýšlí, které hrobky uchovat a které nabídnout k pronájmu. Jako příklad může posloužit město Chodov. Jinde přebírají iniciativu spolky a občanská sdružení.

Výstava fotografií

Výsledek práce obou novinářek je možné vidět na putovní výstavě fotografií Michaely Danelové. Vernisáž proběhne 8. 9. 2020 od 18 hodin v pražské Galerii Sněmovní 7. Její součástí bude i prezentace celého projektu a hudební vystoupení dua Jana Havláková – Vojta Výravský.

Výstava potrvá od 8. 9. - 7. 10. 2020, poté se přesune do Karlových Varů (12. 10. – 16. 11.) a Ústí nad Labem (18. 11. – 11. 12.). V rámci projektu vznikla i brožura, ve které si lze prohlédnout další fotografie Michaely Danelové.

aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme