‚Slibovaná očista nakonec nenastala‘. Brněnskou buňku ANO opouští i poslanci Vyzula a Staněk

Brněnské ANO přichází o další osobnosti, kterým vadí poměry v hnutí a vyšetřování korupční kauzy Stoka. Po brněnském exprimátorovi Petru Vokřálovi jsou na odchodu podle pátečního vydání Mladé fronty Dnes i poslanci Rostislav Vyzula a Pavel Staněk. Nepodali si přihlášku do nově vznikající brněnské buňky.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hnutí ANO (ilustrační foto)

Brněnská buňka hnutí ANO byla v červnu zrušena kvůli vyšetřování manipulací stavebních zakázek v městské části Brno-střed | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Brněnská organizace měla původně přes 200 členů, předsednictvo ji ale v červnu zrušilo kvůli sporům a možnému napojení některých lidí na různé kauzy. Po loňské policejní razii skončil ve vazbě kvůli podezření z korupce bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO). Podle obžaloby byl hlavou skupiny lidí, kteří manipulovali stavební zakázky a brali za to vysoké úplatky, jde o takzvanou kauzu Stoka. Brněnská buňka tak vzniká znovu.

Median: Volby by s náskokem vyhrálo ANO, druzí by skončili Piráti. ODS si pohoršila

Číst článek

„Co se děje kolem Stoky a vůbec v Brně, má na mém rozhodnutí nevstupovat znovu do hnutí určitě podíl. Nebudu již příští rok usilovat o kandidaturu do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Staněk.

Jeho jméno se podle Mf Dnes objevilo na nahrávce odposlechů, jež policie při vyšetřování Stoky pořídila. Zaznělo na ní: „Pro toho Staňka 180.“ Poslanec však opakovaně odmítl, že má s podvody cokoli společného.

Mezi nejznámější tváře brněnské organizace patří onkolog Vyzula. „Do ANO jsem šel s určitými ideály, a nakonec se ukázalo, že v Brně se dostaly do hnutí různé živly, které jsou nyní trestně stíhány. To mě hrozně znepokojilo,“ uvedl poslanec.

Podle něj žádná slibovaná očista nenastala. Do budoucna se chce věnovat už jen své lékařské profesi. Je přednostou jedné z klinik Masarykova onkologického ústavu. „Jsem smířený s tím, že odejdu z politiky. Mám plno práce v medicíně, plno pacientů a ještě na starosti studenty. Chci toho udělat ještě hodně,“ uvedl pro deník Vyzula, který ale stejně jako Staněk zůstane členem poslaneckého klubu ANO.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme