Pro způsobenou devastaci němčina sotva zná slova, prohlásila Merkelová při návštěvě zaplavených obcí

Německá kancléřka Angela Merkelová při nedělní návštěvě okresu Ahrweiler v Porýní-Falci, který je nejvíce postižený nynějšími ničivými záplavami, dala najevo zděšení nad surrealistickým „strašidelným obrazem“ zkázy. Podle agentury DPA prohlásila, že „němčina sotva zná slova pro způsobenou devastaci“.

Ahrweiler Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkel mluví s obyvatelem záplavami poničené obce Schuld

Německá kancléřka Angela Merkel mluví s obyvatelem záplavami poničené obce Schuld | Foto: Christof Stache | Zdroj: Reuters

Rozsáhlé záplavy, které západní část Německa postihly po čtvrtečních bouřkách a lijácích a které v sobotu zasáhly i východ země, si podle aktuálních údajů vyžádaly nejméně 157 lidských životů.

V Porýní-Falci, konkrétně právě v Ahrweileru a jeho blízkém okolí, registrují 110 mrtvých a v Severním Porýní-Vestfálsku 46. Jeden člověk zemřel také v Bavorsku.

Povodně v Německu mají podle policie nejméně 158 obětí. Voda po deštích stoupla i na hranicích s Českem

Číst článek

Merkelová při návštěvě obce Adenau v ahrweilerském okrese slíbila těžce postiženým oblastem Porýní-Falce rychlou pomoc.

„Jsme s vámi. Spolková republika i spolková země,“ prohlásila. Spolkové i zemské úřady budou podle ní společně pracovat na tom, „aby se krok za krokem vše v této krásné oblasti uvedlo do pořádku“.

Kancléřka přitom ujistila, že ve středu spolková vláda schválí program rychlé pomoci, střednědobých úkolů a obnovení infrastruktury.

Ministr financí Olaf Scholz se podle listu Bild chystá kabinetu ve středu navrhnout balíček okamžité pomoci postiženým. Mělo by se jednat o 300 milionů eur (7,66 miliardy korun). Odhad škod napáchaných rozbouřeným živlem v Německu zatím vyčíslený není.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme