Vystrčil bude chtít po Mynářovi informace k Zemanově zdravotnímu stavu. Vyžádá si prognózy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS požádá hradního kancléře Vratislava Mynáře o informace, jaké jsou prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Předsedu horní komory tím v úterý pověřil její organizační výbor. Zeman měl tento týden zahájit povolební jednání o sestavení nové vlády. Kancléř Mynář vyjádření Senátu nekomentoval, chce nejprve počkat na dopis od Vystrčila.

Aktualizováno Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Vystrčil, předseda Senátu

Miloš Vystrčil, předseda Senátu | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Máme obavu, zda současný zdravotní stav umožňuje prezidentu republiky vykonávat svůj úřad,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Zemana v nemocnici navštěvuje rodina i poradci. ‚Informujeme průběžně a úsporně,‘ uvedl Ovčáček

Číst článek

„Tuto rámcovou informaci, která umožní zachovat patřičný respekt a citlivost vůči panu prezidentovi a jeho rodině, očekáváme od Kanceláře prezidenta republiky. Ta v tomto ohledu dosud nekonala dostatečně, proto ji dotazujeme,“ dodal.

Aby předseda Senátu oslovil hradního kancléře, schválil v úterý organizační výbor horní komory, který je tvořen všemi pěti senátorskými kluby podle zásady poměrného zastoupení.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí pro rádio Proglas zopakoval, že hospitalizace nebrání prezidentovi ve výkonu ústavních funkcí. Během úterý pak zveřejnil, že Zeman jmenoval předsedou Krajského soudu v Brně Milana Čečotku.

Premiér Andrej Babiš z ANO měl ve středu jednat s prezidentem o povolební situaci. Schůzka ale neproběhne, jak předseda vlády uvedl pro server iDNES.cz.

Prezident v nemocnici

Že je prezidentův stav stabilizován, neříká nic o tom, zda je způsobilý k výkonu úřadu, tvrdí Vystrčil

Číst článek

Zemana v neděli po poledni převezla sanitka do Ústřední vojenské nemocnice na pracoviště intenzivní medicíny. Krátce předtím se na zámku v Lánech sešel s premiérem Andrejem Babišem z ANO. Babiš poté odjel vedlejším vchodem, schůzku dosud oficiálně nekomentoval.

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke v pondělí sdělila, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný.

Podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele této nemocnice Miroslava Zavorala jsou důvodem hospitalizace komplikace provázející jeho chronické onemocnění.

Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu nemá pacientův souhlas.

Kritiku ohledně informování o prezidentově zdravotním stavu vzbudila Zemanova zářijová hospitalizace, v nemocnici tehdy strávil osm nocí. Důvod pobytu ve střešovické nemocnici Hrad zpočátku nekomentoval, hradní mluvčí ale citoval na twitteru pasáže z Bible. Až po dvou dnech Ovčáček uvedl, že u Zemana šlo o dehydrataci a mírné vyčerpání, detaily však uvést odmítl.

Radiožurnál a Deník N ale zjistily, že Hrad neříkal o prezidentově zdravotním stavu celou pravdu. Sedm důvěryhodných zdrojů potvrdilo, že prezident měl problémy s játry a do nemocnice musel kvůli tomu, že se mu začala tvořit tekutina v dutině břišní.

Jak se měnila vyjádření Hradu ohledně Zemanova zdraví od poloviny září až po volby, si můžete přečíst zde.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme