Průzkum: 87 procent Čechů chce informace o zdraví prezidenta. Proti jsou nejčastěji voliči SPD a ANO

Ačkoliv prezidentská kancelář v uplynulých dnech slíbila, že zveřejní informace o zdravotním stavu Miloše Zemana, stále se tak nestalo. Přitom z průzkumu, který exkluzivně pro Český rozhlas zpracovala agentura Median, vyplývá, že 87 procent Čechů chce vědět, zda je prezident způsobilý vykonávat svoji funkci. Miloš Zeman je od neděle hospitalizován na jednotce intenzivní medicíny v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Exkluzivně Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle dvou třetin respondentů by Kancelář prezidenta republiky měla obecně informovat, zda prezidentův stav umožňuje vykonávat ústavní povinnosti. Přes 20 procent lidí si potom myslí, že by veřejnost měla znát i detaily o prezidentově zdraví. 

Nemocnice prověřuje Vondráčkovu návštěvu u prezidenta. Mynář ho na JIP přivedl bez vědomí lékaře

Číst článek

Naopak názor, že by Hrad žádné informace zveřejňovat neměl, zastává desetina lidí. 

Podle průzkumu jsou mezi nimi častěji muži, lidé pouze se základním vzděláním a lidé žijící v menších obcích do 5000 obyvatel. Se zveřejňováním informací nesouhlasí převážně aktuální voliči SPD a ANO. 

Obecné informace nejčastěji vyžadují lidé starší 60 let (73 %), kteří zároveň nejméně souhlasí se zveřejněním detailů.

Zdravotní stav

Prezident je ve střešovické nemocnici od neděle. Podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala byly důvodem hospitalizace komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas.

Průzkumu se ve dnech 12. a 13. října 2021 zúčastnilo 1027 respondentů ve věku nad 18 let. Vzorek je reprezentativní pro populaci ČR 18+ podle pohlaví, věku, vzdělání, kraje, velikosti obce, ekonomického statusu a výsledků letošních voleb do Poslanecké sněmovny (dovážení dat). Náhodná statistická odchylka činí +/- 1,5 procentního bodu u postojů, které zastává 5 % respondentů, a až +/- 3,5 procentního bodu u postojů, které zastává 50 % respondentů.

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke v pondělí sdělila, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. Jiné informace o jeho zdravotním stavu nejsou k dispozici.

„Mohu potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji přinejmenším za velmi neetické,“ řekla ve čtvrtek první dáma Ivana Zemanová a doplnila, že její manžel není jediným prezidentem, který v době výkonu funkce onemocněl.

Nevůle informovat trvá, stěžuje si Vystrčil. Stále čeká na odpověď Hradu ohledně prezidentova zdraví

Číst článek

Prezidenta navštívil v nemocnici během čtvrtka i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Důvodem schůzky podle něj bylo svolání ustavující schůze dolní komory Parlamenty. Vondráček zároveň zmínil, že se Zeman cítí lépe. Mluvčí střešovické nemocnice ale uvedla, že šéf sněmovny dorazil na JIP bez dovolení ošetřujícího lékaře a že setkání prošetřují.

Zeman pobýval v Ústřední vojenské nemocnici už v září, strávil tam osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty.

Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává. Vyšetření podle něj nezjistilo žádné onemocnění nebo problémy, které by ho ohrožovaly na životě.

Eva Mikulka Šelepová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme