Česko má druhý potvrzený případ varianty omikron. Jde o úzký kontakt ženy z Liberce

V Česku je druhý potvrzený případ koronavirové varianty omikron. Jde o úzký kontakt ženy z Liberce, u níž se tato varianta viru na konci listopadu v České republice potvrdila jako první. Podle krajské mluvčí libereckých hygieniků Zuzany Balašové ale není nutno přijímat žádná další opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

testy PCR, ilustrační foto

V Česku je druhý potvrzený případ koronavirové varianty omikron (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Jde o úzký kontakt prvního případu, to znamená, že byl celou dobu v karanténě a žádné další kontakty z toho nebudou,“ řekla ve středu mluvčí Balašová.

Národní referenční laboratoř potvrdila, že se žena z Liberce nakazila variantou omikron

Číst článek

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

V Česku se poprvé potvrdila u ženy, která se podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) vrátila do České republiky z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Je v izolaci, očkovaná. Televize Nova již dříve uvedla, že jde o šedesátiletou ženu z Liberce.

O druhém pravděpodobném případu přímo z rodiny nakažené ženy mluvila v úterý v pořadu Pressklub Frekvence 1 náměstkyně ministerstva zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Podle Balašové to je již potvrzené. „Už máme závěrečnou zprávu (testů),“ vysvětlila.

Kontakty ženy z Liberce, která byla prvním potvrzeným případem omikronu v České republice, prověřovali hygienici nejen v Libereckém, ale i v Moravskoslezském a Středočeském kraji. V pozitivních vzorcích v Česku podle Státního zdravotního ústavu nadále v naprosté většině převažuje varianta delta a její subvarianty.

Anna Jadrná, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme