Nová polní nemocnice i jednotky. Satelitní snímky ukazují u ukrajinských hranic další vojáky

Satelitní snímky za posledních 24 hodin ukázaly nové nasazení vojáků a vybavení v západním Rusku a Bělorusku nedaleko ukrajinských hranic. S odvoláním na společnost Maxar Technologies o tom informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Washington/Kyjev (Aktualizováno: 10:29 23. 2. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské jednotky v Bělorusku na satelitních snímcích

Ruské jednotky v Bělorusku na satelitních snímcích | Foto: Courtesy of Satellite image ©2022 Maxar Technologies | Zdroj: Reuters

Na fotografiích je v jižním Bělorusku nedaleko hranic s Ukrajinou vidět více než stovka armádních vozidel a desítky vojenských stanů. U vojenské posádky v západním Rusku u ukrajinských hranic přibyla nová polní nemocnice, uvádí Maxar Technologies.

High-res satellite image from yesterday shows the Russian deployment in Krasnyy Oktyabr, around 7 miles from the #Ukraine border, in great detail. The site was set up after February 5. @Maxar Technologies

00:05 – 23. 02. 2022

372 867

Společnost ve stejném regionu zaznamenala i přepravní vozidla pro těžkou techniku a zbraně, včetně tanků, a nasazení nových jednotek.

Agentura Reuters poznamenává, že se jí satelitní fotografie poskytnuté firmou, která aktivity ruské armády monitoruje už několik týdnů, nepodařilo nezávisle ověřit.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí uznal nezávislost dvojice separatistických republik na východě Ukrajiny a vyslal na jejich území ruské vojáky pod záminkou mírové mise.

Jeho americký protějšek Joe Biden v úterý v reakci zavedl proti Rusku sankce a vojenské akce Moskvy označil za „počátek ruské invaze na Ukrajinu“.

Možné ruské cíle

Rusko nemá v plánu zastavit se na Donbasu a může pokračovat v ofenzivě na další území Ukrajiny. Podle serveru Ukrajinska pravda to sdělila ukrajinská zpravodajská služba prezidentovi země Volodymyru Zelenskému na jednání hlavy státu s šéfy parlamentních stran. V rizikové zóně se nacházejí města Charkov, Cherson a Kyjev, uvedla.

Macronovy diplomatické kličky nevyšly, přesto může z rusko-ukrajinské krize vytěžit. ‚Aspoň se snažil‘

Číst článek

Bezpečnostní složky politiky na úterním jednání informovaly o aktuální bezpečnostní situaci a nastínily možné prognózy vývoje událostí.

„Ukrajinská rozvědka má informace, že se Rusko neplánuje zastavit v Donbasu, a chce pokračovat ve vojenské eskalaci. V první řadě se v rizikové zóně nacházejí Charkov, Cherson a Kyjev,“ cituje zástupce rozvědky Ukrajinska pravda s odkazem na druhé největší město země nacházející se u ruských hranic, důležitý černomořský přístav Cherson a metropoli.

Podle novinářů na schůzce údajně zazněla také slova o možném zhoršení bezpečnostní situace v Donbasu v následujících dvou dnech, poznamenala agentura Unian.

Političtí představitelé Ukrajiny se podle médií na jednání zabývali mimo jiné možností zavedení výjimečného stavu v regionech sousedících s Ruskem kvůli hrozbě ruské vojenské agrese. Nakonec rozhodnutí odložili na další dny s ohledem na vývoj událostí.

Není čas na mezihry. Cena za to, co Rusko udělalo, musí být velká, říká ekonom Prouza

Číst článek

Zelenskyj už dříve odmítl v zemi zavést stanné právo s tím, že k němu přistoupí, pokud by vypukla plnohodnotná válka s Ruskem. Zároveň oznámil, že povolá část vojáků v záloze na mimořádné cvičení, všeobecnou mobilizaci zatím vyloučil.

Horní komora ruského parlamentu v úterý posvětila šéfovi Kremlu Vladimirovi Putinovi nasazení ruských vojsk v zahraničí.

Učinila tak poté, co ruský prezident v pondělí uznal nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny a pak tam nařídil vyslat ruské jednotky v rámci „mírové mise“. Západ kvůli agresivnímu postupu Moskvy uvalil na Rusko nové sankce.

Ilustrační mapka s vyznačením Doněcké a Luhanské oblasti a území kontrolované „separatisty“ | Zdroj: ČTK

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme