‚Temný den pro Evropu, rázně odpovíme.‘ Světoví lídři ostře odsoudili vpád ruské armády na Ukrajinu

Ursula von der Leyenová, Emmanuel Macron a Boris Johnson | Foto: Reuters/Profimedia | Zdroj: Koláž iROZHLAS
  • Ruský prezident Vladimir Putin si zahájením nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krveprolití a destrukce, uvedl ve čtvrtek britský premiér Boris Johnson.
  • Německý kancléř Olaf Scholz označil kroky Ruska za hrubé porušení mezinárodního práva a vyzval Moskvu, aby okamžitě zastavila svoje vojenské operace.
  • Francie slíbila, že bude dál poskytovat Ukrajině ekonomickou a finanční podporu a vojenské vybavení.
  • Ruskou invazi na Ukrajinu odsoudila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a kanadský premiér Justin Trudeau.

Reakce Brusel/Ottawa (Aktualizováno: 11:59 24. 2. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý kancléř Olaf Scholz označil čtvrtek za „strašný den pro Ukrajinu a temný den pro Evropu“. „Naše solidarita je s Ukrajinou a jejími obyvateli,“ dodal v prohlášení. Kancléř se ve čtvrtek chystá jednat s partnery ve skupině vyspělých zemí G7, NATO a EU o dalších krocích.

Rusko útočí na Ukrajinu z Běloruska i Krymu. Kyjev oznámil, že dosud přišel o čtyři desítky vojáků

Číst článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským zopakoval „podporu Ukrajině, její svrchovanosti a územní integritě“, uvedl Elysejský palác. „Ocenil rovněž chladnokrevný postoj ukrajinského prezidenta v současné situaci,“ dodal.

Podpora, kterou může Evropská unie poskytnout Ukrajině, bude podle Macrona předmětem čtvrtečního mimořádného summitu EU v Bruselu.

„Prezident Putin si zahájením nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krveprolití a destrukce,“ napsal na twitteru britský premiér Boris Johnson.

„Spojené království a jeho spojenci rázně odpoví,“ dodal s tím, že s ukrajinským prezidentem již hovořil o dalších krocích.

Šéf NATO vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině

Číst článek

„Ostře odsuzujeme neoprávněný útok Ruska na Ukrajinu,“ napsala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. „V těchto temných časech se naše myšlenky obrací k Ukrajině a nevinným ženám, mužům a dětem, které čelí tomuto nevyprovokovanému útoku a bojí se o své životy. Doženeme Kreml k odpovědnosti,“ dodala.

‚Soucítíme s ukrajinským lidem‘

Útok na Ukrajinu odsoudila i Kanada. „Kanada rezolutně odsuzuje ruský útok na Ukrajinu a vyzývá Rusko, aby okamžitě ukončilo všechny nepřátelské a provokativní akce proti Ukrajině a stáhlo své vojenské síly z jejího území,“ řekl kanadský premiér Justin Trudeau. Zdůraznil přitom, že Rusko ponese za své akce vážné následky.

Litevský prezident Gitanas Nauseda v reakci na ruský útok na Ukrajinu vyhlásil nouzový stav. Pobaltská země, která je členem NATO, posílí ochranu hranic.

‚Je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím.‘ Přečtete si celý projev prezidenta Zemana

Číst článek

Odsuzující reakce přišla i z Finska a Norska, které mají s Ruskem společnou hranici. Navzdory předchozím varováním bylo dnešní ráno pro nás pro všechny šokující. Hluboce soucítíme s ukrajinským lidem, prohlásil finský prezident Sauli Niinistö. Zároveň ale vyloučil, že by Finsko na situaci reagovalo bezprostřední žádostí o členství v Severoatlantické alianci.

Finská premiérka Sanna Marinová řekla, že Finsko je připraveno přijmout uprchlíky z Ukrajiny. Podle Marinové je možné, že do Evropské unie se bude snažit utéci z Ukrajiny velké množství lidí.

Evropa se ocitla ve velmi ponuré situaci a Rusko za to nese plnou zodpovědnost, uvedl v prohlášení norský premiér Jonas Gahr Störe.

Norsko, stejně jako Švédsko, se rozhodlo přesunout své velvyslanectví z ukrajinské metropole Kyjeva do Lvova na západě Ukrajiny. Ambasádu v Kyjevě uzavřelo i Dánsko. Švédská premiérka Magdalena Anderssonová prohlásila, že zadala ministrovi obrany Peteru Hultqvistovi, aby prověřil další možnosti posílení Ukrajiny vzdorující ruské invazi.

Rusko zaútočilo na slabšího

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odsoudila protiprávní agresi Ruské federace vůči Ukrajině a dala najevo „plnou podporu a solidaritu ukrajinskému lidu i vedení země“. Slovenský premiér Eduard Heger uvedl, že svět bude ode dneška jiný.

Ruskou agresi odsoudila i Čaputová. ‚Znovu ožil ruský imperialismus,‘ prohlásil slovenský premiér

Číst článek

„Rusko zaútočilo na slabšího, jehož jediným proviněním je to, že chtěl žít mírumilovně podle svých představ jako jiné svrchované národy“. Jménem slovenského kabinetu jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spolupracovníků se „vší rozhodností“ odsoudil. Dodal, že absolutní prioritou je nastolení míru.

„Dnes však víme, že je možné ho dosáhnout jen tím, že demokratické státy budou mít vůči diktaturám a despotům vojenskou převahu a jejich odvetné kroky za agresi budou mít silnou odstrašující sílu,“ napsal Heger.

Ukrajina se podle polského prezidenta Andrzeje Dudy stala obětí brutálního, nevyprovokovaného a neopodstatněného útoku ze strany Ruska. Duda Ukrajině slíbil, že ji její západní spojenci nenechají bez podpory.

Barbarský akt agrese, Putin jako bandita. Čeští politici odsuzují útok Ruska na Ukrajinu

Číst článek

„Spolupracujeme s našimi spojenci z NATO a Evropské unie, společně odpovíme na brutální ruskou agresi a nenecháme Ukrajinu bez podpory,“ napsal ve čtvrtek Duda na twitteru.

Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že Evropská unie by měla přijmout „nejtvrdší možné sankce proti Rusku“. Dodal, že podpora Ukrajiny musí být „skutečná“.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na svém facebookovém profilu napsal, že „válka je ten nejhorší scénář a že úkolem je nyní jako vždy zajistit bezpečnost maďarského lidu“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme